Radu Oprea: Nu ne pregătim de război. Industria de apărare din România are o oportunitate de a fi competitivă

foto; Radu Oprea Facebook
Sursa foto; Radu Oprea

România nu se pregătește de război, dar cea mai bună formă în care poți descuraja pe cineva să te atace este să fii tu foarte bine pregătit, este de părere ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul a susținut că „în scurt timp va fi anunțată o nouă strategie europeană pentru industria de apărare” în contextul noilor provocări venite dinspre Est.

„Evident că dorința noastră este ca industrie de apărare națională să putem oferi echipamentele la timp, de calitate și la prețuri competitive, performante pentru Ministerul Apărării Naționale, dar și pentru celelalte ministere de forță. Dar mai mult decât atât, să avem un transfer de tehnologie astfel încât să putem deveni țară exportatoare de astfel de echipamente. Există un program european de creștere a capacităților de producție a muniției, există un program european și va fi anunțată într-un timp foarte scurt o nouă strategie europeană pentru industria de apărare. Este evident că trebuie să fim mai coezivi în efortul comun de a ne putea apăra împreună. În general, în această zonă a apărării, înarmarea este privită ca cea mai bună metodă de a descuraja, de a menține pacea.

Menținerea păcii se face și prin faptul că cel potențial ar putea sau i-ar trece prin cap, sau ar dori să te atace, să știe că nu poate s-o facă, că tu ești bine pregătit și atunci pacea continuă. Este unul dintre lucrurile care au arătat în decursul istoriei că funcționează. Industria Națională de Apărare din România trebuie să răspundă acestor noi provocări, să facă transformarea pentru producția la standarde NATO, începând de la muniție, până la echipamente pentru aer, terestru și apă. Lucrurile acestea se întâmplă în România. Avem producție în standarde NATO, sunt companii care lucrează astăzi în trei schimburi”, a declarat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.

„România nu se pregătește de război”

„Eu știu că industria de apărare din România are o oportunitate de a fi competitivă în acest moment, de a primi transfer de tehnologie, de a fi mai prezentă în proiectele europene, începând cu partea de cercetare-dezvoltare până la produs finit. Sunt capacități din industria de apărare cu capital privat, excepționale, unde există foarte multă performanță, sunt capacități de producție cu capital de stat, unde iar se face performanță în România și îmi doresc ca în toate companiile de stat să facem performanță. Nu ne pregătim de război, din punctul meu de vedere, dar repet, cea mai bună formă în care poți descuraja pe cineva să te atace este să fii tu foarte bine pregătit”, a mai declarat ministrul Radu Oprea, în direct la Puterea Știrilor.

Ministrul Economiei, discuții cu comisarul european Thierry Breton despre viitorul industriei de apărare din România

Amintim că ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu comisarul europea pentru piață internă, Thierry Breton. Cei doi oficiali au discutat despre viitorul industriei de apărare din România în contextul noilor programe europene.

„Ne dorim să fim parte activă la aceste programe prin implicarea companiile cu capital de stat sau privat din România. Dar și despre oportunitățile pe care noua legislație europeană privind materiile prime critice le deschide economiei românești”, a transmis ministrul român într-o postare pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a reiterat importanța exemplelor de bună practică, „de tehnologie nouă care să răspundă exigențelor europene privitoare la mediu.”

Tot luni, 19 februarie, a avut loc prima reuniune a Consiliului European pentru Servicii Digitale: „Coordonatorii serviciilor digitale din cele 27 de state membre sunt cheie pentru a se asigura că platformele respectă pe deplin DSA ”, a transmis  comisarul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

CSAT se reuneşte în şedinţă; evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre – pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, miercuri, în şedinţă la Palatul Cotroceni. Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a convocat această şedinţă, care se va desfăşura începând cu ora 13.00.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la: evoluţii privind situaţia de securitate în regiunea Mării Negre în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi implicaţii pentru România; progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special privind derularea programelor de înzestrare şi demersurile de creştere a gradului de încadrare, precum şi retenţia personalului; un raport privind activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023 şi raportul CSAT privind activitatea desfăşurată anul trecut.

„În cadrul şedinţei CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale”, a mai informat Administraţia Prezidenţială.

Precedenta şedinţă a CSAT a avut loc pe 12 octombrie 2023.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: