Rafila, despre cazul tinerei decedate la Spitalul Județean Bacău: „Nu cunosc. Am venit aseară din America”

Foto Facebook Guvern

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, aflat luni dimineață în vizită la Institutul Clinic Fundeni cu ocazia prezentării proiectului de reabilitare al spitalului, a spus că nu știe despre cazul femeii care a murit “cu zile” în Spitalul Județean Bacău. “Nu cunosc cazul (…). Am revenit aseară din Statele Unite”.

PS News a cerut ministrului un răspuns în cazul femeii însărcinate în 16 săptămâni care a murit la mai puțin de 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău. Familia tinerei acuză personalul medical de malpraxis.

“Dar nu cunosc cazul. Eu, știți bine, v-am spus la începutul conferinței de presă, că am revenit aseară din Statele Unite. Mă interesez, vin cu un răspuns. Spitalul, dacă este vorba despre Spitalul Județean Bacău, aflat în subordinea Consiliul Județean, de acolo,cu siguranță va întreprinde demersurile necesare. Noi, ceea ce putem să facem în acest moment vom trimite inspecția sanitară de stat. Rămâne să ajung la minister să văd despre ce este vorba, ca să vedem dacă au fost încălcate procedurile legate de siguranță a pacientului”, a spus ministrul Rafila.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, o femeie a murit la Spitalul Județean Bacău după ce s-a simțit rău și a ajuns la Urgență. A fost diagnosticată cu sarcină oprită în evoluție și cu o inflamație a colecistului. A durat mai bine de 10 ore până a ajuns pe masa de operație, dar n-a supraviețuit decât câteva ore.

Parchetul, Colegiul Medicilor și spitalul încearcă acum să afle cine e de vină pentru moartea tinerei.
Familia și partenerul ei de viață reclamă malpraxis. Femeia ar fi murit cu zile, iar medicii ar fi bâjbâit în căutarea unui diagnostic, spune partenerul Mariei Alina Cergan. Când au intervenit, a fost prea târziu.

„E trist ca în 2024 să nu poți să dai un diagnostic corect. Există știință, există echipamente, dar dacă nu intervii, nu le folosești… Am adus-o pe picioarele ei, ca a doua zi să fie moartă. Sistemul medical public este în derivă. În cazul Mariei, au fost niște cârpaci”, a declarat pentru Europa Liberă Ovidiu Pruteanu, tatăl copilului Mariei.

De cealaltă parte, spitalul susține că medicii au făcut tot ce s-a putut, dar că a fost o evoluție fulminantă în rău a stării tinerei. A făcut de două ori stop cardiac, iar a doua oară nu a mai răspuns la resuscitare.

„Pacienta a avut o evoluție nedorită pentru nimeni”, rezumă situația dr. Aurelia Țaga, directorul medical al spitalului din Bacău.

Pe certificatul de deces, ca primă cauză este trecut șocul septic. Abia după ce rezultatul autopsiei va fi gata, se va ști cu siguranță ce anume a ucis-o pe femeia gravidă de 38 de ani.

Alina Maria Cergan avea 38 de ani și, de doi ani, forma un cuplu cu Ovidiu Pruteanu. Erau fericiți că, în sfârșit, după multe încercări, a rămas însărcinată după ce făcuse inseminare in vitro (FIV).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL