Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că reducerea la zero a infecţiilor nosocomiale nu este posibilă, dar că este important să se cunoască amploarea fenomenulului şi să existe posibilitatea de diagnostic în spitale şi de raportare a acestora, să fie luate măsuri preventive pentru a nu se extinde într-o unitate sanitară.
Alexandru Rafila a afirmat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat o strategie referitoare la infecţiile nosocomiale.
“În ceea ce priveşte cea de-a doua strategie, care referă la limitarea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei la microbiene sunt o mulţime de acţiuni specifice prevăzute în cadrul acestei strategii, însă noi nu am aşteptat să aprobăm această strategie, o strategie multisectorială, adică nu este vorba doar despre sectorul sanitar pentru că, de exemplu, antibiotice se folosesc şi în sectorul veterinar, cel puţin o cantitate echivalentă cu ceea ce se foloseşte în sectorul uman. Discutăm şi de poluarea mediului şi de apariţia în mediu a bacteriilor multirezistente.Lucrul ăsta trebuie monitorizat. Datele trebuie integrate într-o platformă unică. Însă ceea ce a ţinut de noi din punct de vedere tehnic şi am realizat foarte multe acte normative până în momentul de faţă, adică nu am aşteptat hotărârea de Guvern cu strategia, o serie întreagă dintre acţiunile care sunt prevăzute acolo au fost deja realizate prin dezvoltarea laboratoarelor de microbiologie la nivelul spitalelor, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă finanţăm această activitate, dezvoltarea ghidurilor de bună practică în domeniul microbiologiei, epidemiologiei şi prescripţiei de antibiotice”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News