Rafila, despre rotativă: Când ai o criză precum greva din educaţie, trebuie o echipă funcţională

Alexandru Rafila (Inquam Photos/Alexandru Busca)
Sursă foto: Inquam / Alexandru Busca

Greva din educație dă peste cap planurile coaliției de a instala o nouă echipă la Guvern. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că momentul nu este prielnic pentru vreo schimbare până când criza din învățământ se va încheia. Rafila a dat asigurări că rotația guvernamentală va avea loc.

Atunci când ai o criză majoră cum este cea din educaţie probabil că nu este potrivit să vii cu o echipă nouă în Executiv, a spus Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății este de părere că în acest moment este nevoie de o echipă care este funcţională, scrie capital.ro.

„Şi noi eram pregătiţi ca acest lucru să se întâmple, bănuiam că la începutul acestei săptămâni care abia începe vor fi audieri în Parlament pentru o nouă echipă ministerială condusă de domnul preşedinte Ciolacu.

Lucrurile nu s-au întâmplat aşa şi provizoratul orice echipă nouă care apare are nevoie de timp de rodare pentru că se schimbă şi miniştri, se schimbă prim-ministrul, se schimbă marea majoritate a consilierilor prim-ministrul şi atunci e nevoie de o perioadă de rodaj.

Iar atunci când ai o criză majoră cum este greva celor din educaţie probabil că nu este potrivit să vii cu o echipă care să se rodeze, ci îţi trebuie o echipă care este funcţională şi mai mult este şi în deplinătatea puterilor executive, discutăm de posibilitatea de a face inclusiv ordonanţe altfel un guvern interimar, de exemplu, nu putea să facă acest lucru, nu ştim exact cât ar fi durat până la instaurarea noului guvern şi perioada de rodaj nu era poate potrivită pentru o situaţie de criză cum este cea de acum” a spus Rafila.

Schimbarea se va face
Oficialul din Executiv a dat asigurări că după rezolvarea acestei crize se va intra din nou în logica schimbării de prim-ministru.

Ministrul PSD a menţionat că „la un moment dat probabil se va produce această rotativă”, fără a preciza un orizont de timp în acest sens.

„Probabil că după rezolvarea ei se va intra din nou în logica acestei schimbări de prim-ministru, conform înţelegerii care a fost asumate când acest guvern a fost învestit”, a explicat, Alexandru Rafila, duminică, la postul B1Tv, despre amânarea rotativei guvernamentale.

Vor fi anticipate?
El a fost întrebat când ar putea avea loc rotativa guvernamentală, în condiţiile în care unii vorbesc că va fi la toamnă, iar alţii susţin că PSD doreşte alegeri anticipate.

„PSD poate să îşi dorească alegeri anticipate. Aici nu contează ce îşi doreşte numai Partidul Social Democrat trebuie să fie o înţelegere politică.

Există şi intervenţia preşedintelui care este extrem de importantă, apropo de desemnarea posibililor prim-miniştri care fie să îşi depună mandatul fără să fie votaţi sau să nu întrunească o majoritate.

Nu ştiu să vă spun, nu am niciun fel de informaţii legate de posibilitate. În România , din punct de vedere tehnic, este dificil de organizat alegeri anticipate. Dacă contextul politic impune o astfel de soluţie sigur că ele se pot organiza.

Nu văd şi după aceste alegeri o altă asociere politică decât cea care există astăzi, văzând toate sondajele de opinie, evoluţiile, adică acest minim 30% pentru PSD, în jur de 20% pentru PNL oferă o majoritate confortabilă care nu este posibilă în alt tip de asociere. UDMR are un procent în jur de 5%. A fost un factor de stabilitate în Guvern”, a afirmat Rafila.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: