UPDATE 15:02
În contextul în care mii de angajați din Sănătate protestează, Alexandru Rafila nu a reușit să dea jurnaliștilor un răspuns clar, după ședința de Guvern de joi, cu privire la ce majorări salariale vor primi cadrele medicale, ca urmare a unui act normativ pe care Executivul l-a aprobat astăzi. „Nu este important procentul”, a fost răspunsul oficialului, care a adăugat că este „foarte pregătit” pentru informarea de presă. Răspunsul a venit ulterior de la purtătorul de cuvânt al Guvernului: salariile cresc cu până la 7%.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Nu știu în sumă cât este exact, depinde foarte mult de salariul fiecărei categorii, nu discutăm despre o singură categorie. O să mă informez și o să vă comunicăm printr-un comunicat de presă. Nu cred că este important acest procent”.
Reporter: Câte persoane beneficiază de majorările adoptate astăzi? Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Câteva zeci de mii de persoane, pot să vă spun că în spitale, de exemplu, peste 40.000 de persoane care sunt asimiltate acestei categorii de personal. Mulțumesc, la revedere”.
Reporter: Domnule Rafila, e puțin ciudat că nu știți ce conține ordonanța de urgență.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Ba da, eu știu ce conține OUG. V-am spus pe scurt ce conține. Conține alinierea salariilor pentru personalul auxiliar de îngrijire din sectorul sanitar la nivelul anului 2022”.
UPDATE ORA 11:48
Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află joi în grevă japoneză, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, care a adăugat că peste 80.000 de oameni au semnat pentru declanşarea grevei generale după data de 15 iunie, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
„Astăzi va fi prima ordonanţă de urgenţă care va rezolva o revendicare, adică va da la maxim Anexa nr. 2, care înseamnă salarizarea la maxim în Legea salarizării pentru infirmiere, brancardieri, registratori medicali. Dar nu este de ajuns. Adică până nu vom avea o creştere de venituri pentru toţi salariaţii din sistem, rămâne programul stabilit, inclusiv greva generală”, a precizat Huşanu.
Pentru a întări necesitatea creşterii de venituri pentru personalul auxiliar, Huşanu a exemplificat cu un fluturaş de salariu al unui director de îngrijiri la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală.
„Am primit fluturaşul de salarii al directorului de îngrijiri de la Institutul C.C. Iliescu. Are 2.982 de lei net”, a arătat liderul sindical.
În acest context, el a precizat că membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare, iar ulterior vor decide acţiunile de protest. dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală. La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat liderul sindical.
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas.
Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.
Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Reprezentanţii Sanitas precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Revendicările sindicaliştilor sunt: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
De asemenea, se solicită reluarea discuţiilor asupra proiectului de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, „acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem”.
În plus, conform organizaţiei sindicale, se doreşte finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din sănătate, reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar Sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu, garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Alte solicitări vizează deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială şi punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din acest sistem.
Ştire iniţială
Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” organizează, joi, un protest în Bucureşti, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.
”Federaţia «Solidaritatea Sanitară» din România (organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) anunţă organizarea Mitingului şi marşul Sănătăţii în ziua de joi, 08 iunie 2023, în Bucureşti”, anunţă sindicaliştii.
Programul acţiunilor de protest:
11:00-12:00 Miting în Piaţa Victoriei
12:00-12:30 Marş din Piaţa Victoriei către Piaţa Revoluţiei
12:30-13:00 Miting în Piaţa Revoluţiei / Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii
13:00 -13:30 Marş din Piaţa Revoluţiei către Piaţa Constituţiei
13-30-14:30 Miting în Piaţa Constituţiei
Cele câteva mii de profesionişti din sistemul public de sănătate prezenţi la protest vor susţine următoarele revendicări:
Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate.
Raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari.
Raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
Reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
Posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate
Acceptarea propunerilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
Actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
Creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative. În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.
Potrivit acestora, ”guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.
”Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia. Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News