Rafila și dezastrul din sănătate: proteste, lipsa investițiilor, umilirea bolnavilor de cancer

Rafila
Sursa foto: gov.ro

Alexandru Rafila este ministru al sănătății de doi ani, dar s-a remarcat doar cu scandaluri care au afectat grav sistemul de sănătate. Ministrul a avut un mandat în care a provocat noi probleme, în loc să le rezolve pe cele deja existente. Sistemul de sănătate din România a ajuns în colaps din cauza lipsei de fonduri și de personal care să trateze pacienții.

Alexandru Rafila reușește să țină cu dinții de fotoliul de ministru, deși numeroasele crize prăbușesc sistemul de sănătate. În doi ani de zile, ministrul sănătății nu a reușit să deblocheze locurile pentru angajarea medicilor și asistentelor, încât spitalele din toată țara au rămas fără personal, iar pacienții mor în fața unitățile medicale.

Deficitul de medici

În toată țara este nevoie de 15.000 de medici pentru a acoperi toate locurile libere din spitale. Curtea de Conturi a arătat că România are cei mai puțini medici la 100.000 de locuitori, ceea ce pune în pericol calitatea serviciului medical sau exclude anumite persoane de la servicii medicale. Deși salariile medicilor au crescut foarte mult, Ministerul Sănătății nu a deblocat concursurile pentru angajarea medicilor. Pe de altă parte, mulți medici fug de spitalele din România, care stau să cadă sau riscă să ardă și să pună în pericol viața pacienților și a angajaților.

România are nevoie urgentă și de medici de familie. Președintele Colegiului Medicilor explica, în 2022, că în țara noastră existau 424 de localități fără niciun medic de familie și era nevoie de peste 2.000 de noi medici. Totodată, România se va confrunta cu un deficit și mai mare atunci când actualii medici de familie vor ieși la pensie, deoarece peste jumătate dintre ei au trecut de vârsta de 60 de ani și se apropie de pensionare.

„În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi – 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Riscul de grevă, în creștere

Abia când medicii au amenințat cu greva generală în spitale, Ministerul Sănătății s-a gândit să deblocheze locurile libere din sistemul de sănătate. Astfel, în 2024 ar trebui angajați 7.600 de cadre medicale (medici și personal medical).

Dar această deciziei nu a calmat spiritele din sistemul de sănătate, iar sindicatul Sanitas a anunțat că a strâns peste 50.000 de semnături pentru grevă în februarie. Personalul medical nu mai are încredere în ministru sau în promisiunile acestuia.

Medicii de familie sunt și ei aproape de greva generală. Reducerile bugetare au afectat inclusiv cabinetele medicilor de familie, care se plâng că nu mai primesc bani de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sindicaliștii arată că scăderea bugetului cabinetelor cu 25% va afecta grav activitatea acestora, iar multe se vor închide sau vor funcționa doar contra-cost.

Premierul Marcel Ciolacu a schimbat președintele CNAS, dar nu a rezolvat problema din sănătate, care este responsabilitatea Ministerului Sănătății.

Alexandru Rafila a fugit de orice responsabilitate în această criză și a pus totul pe umerii CNAS:

„Mesajul pentru ei este să participe cu bună credinţă la negocierile organizate de Casa naţională de asigurări de sănătate, pentru găsirea unei soluţii care să permită finanţarea corespunzătoare a activităţilor medicale pe care dânşii le desfăşoară”, a declarat ministrul către medicii de familie.

Ministrul Sănătății a fost criticat și din PNL pentru atitudinea sa în acest scandal. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc l-a ironizat pe Rafila:

„Mai are un pic și ne spune că e de datoria ministrului Agriculturii sau a ministrului Apărării să se întâlnească cu reprezentanții cadrelor medicale și să închidă această criză care pune în pericol sănătatea oamenilor. (…) Ideea că ar fi o problemă doar la CNAS este falsă câtă vreme instituția este în subordinea ministerului, iar ministrul Rafila este cel care a propus și susținut în Guvern și în Parlament bugetul CNAS pe 2024”, a explicat senatoarea PNL.

Sursa foto: captură video

Mai puține fonduri europene pentru spitale

Alexandru Rafila a tăiat din fondurile europene pentru spitale, într-o țară în care spitalele ori se prăbușesc peste pacienți, ori ard în incendii. În 2023, Ministerul Sănătății a renunțat la 740 de milioane de euro din PNRR, care erau destinați pentru spitalele din România. Țara noastră era obligată să-și reducă PNRR-ul cu 2,1 miliarde de euro, în urma creșterii economice, iar Rafila s-a gândit că nu avem nevoie de investiții în spitale.

Șase spitale din România au pierdut acești 740 de milioane de euro, deși aveau contractele în licitație și se pregăteau de începerea lucrărilor. Ministerul Sănătății a precizat că va încerca să se împrumute la Banca Europeană de Investiții pentru a finaliza aceste proiecte. Prin urmare, ceea ce putea fi realizat gratuit, acum va fi realizat cu împrumuturi la dobânzi uriașe.

Bătaie de joc pentru bolnavii de cancer

Ministerul Sănătății trebuia să publice la 1 ianuarie 2023 noul Plan de Cancer, promulgat de președintele Klaus Iohannis. Dar la sfârșit de 2023, Rafila tot anunța că lucrează cu specialiști la un nou plan.

În iulie 2023, bolnavii de cancer au ieșit în stradă la un protest împotriva ministrului sănătății.

„Planul Național de Combatere a Cancerului ne-ar fi scutit de foarte multe neajunsuri, deoarece acolo este trasat foarte clar traseul pacientului cu cancer. Dacă noi nu ne apărăm acest plan, pe care îl cerem de peste 20 de ani, nu îl va apăra nimeni”, declarau protestatarii.

Ministrul Sănătății nu a prezentat Planul nici după acest protest, ci a venit cu o altă Ordonanță care amâna aplicarea Planului. Bolnavii de cancer au rămas doar cu niște promisiuni. În lipsa unui Plan, programele oncologice au rămas fără bani, iar pacienții nu mai aveau acces la tratament.

Totodată, multe spitale din țară au rămas fără bani pentru medicamente și pentru bolnavii cronici. Ministerul Sănătății nu s-a ocupat de achiziția de medicamente și nici nu a suplimentat fondurile spitalelor. După izbucnirea acestui scandal, Guvernul s-a gândit să ia bani din Fondul de Rezervă și să plătească medicamentele din spitale. De fiecare dată Rafila s-a fofilat și a așteptat să treacă scandalul, răsuflând ușurat că și-a salvat fotoliul de ministru.

Vacanțe cu banii statului

În timp ce în spitale erau toate aceste probleme, Alexandru Rafila se relaxa în vacanțe în străinătate. Ministrul a zburat la business class în Cuba, unde a stat o săptămână, iar statul român a cheltuit 10.000 de euro pentru această vizită. De asemenea, Rafila a mai vizitat Italia, Israel, Belgia, Spania, tot pe banii statului, doar pentru a marca niște vacanțe gratuite.

În anumite vacanțe, Rafila era însoțit de Raluca Puiu, șefa de cabinet a ministrului. Ulterior, acesta a numit-o șefă în Consiliul de Administrație al Institutului Oncologic din București. Rafila și Puiu voiau să plece împreună și în Las Palmas, la o reuniune informală a miniștrilor sănătății, dar ministrul român nu a mai putut ajunge la eveniment.

Potrivit unor informații, Rafila ar fi fost implicat în trecut și într-un scandal sexual, după ce a avut o relație secretă cu un medic din București. Se pare că Rafila ar fi lăsat-o gravidă pe amanta sa.

După doi ani cu Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății, România este un stat cu un sistem de sănătate în colaps, aproape de greve generale în spitale, cu mai puțini bani pentru investiții în sănătate, cu pacienți umiliți, cu pacienți care nu au acces la tratamente și medicamente. Rafila a fugit de responsabilități și a livrat doar promisiuni în care nu mai crede nimeni din sistemul de sănătate.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: