UPDATE VIDEO Război în Israel. Urmează „operaţiuni terestre semnificative”

război în Israel
Sursa foto: timesofisrael.com

UPDATE, ORA 21.25

Armata israeliană a declarat sâmbătă că forţele sale se pregătesc să pună în aplicare o gamă largă de planuri operaţionale ofensive, informează Reuters.

Într-un comunicat, armata israeliană a precizat că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, „cu accent pe operaţiuni terestre semnificative”.

Armata precizează că se pregăteşte să „extindă ofensiva” prin punerea în aplicare a unei „game largi de planuri operaţionale ofensive” care, potrivit acesteia, includ un „atac comun şi coordonat din aer, de pe mare şi de pe uscat”.

Armata a afirmat că efectuează deja lovituri aeriene „pe scară largă” împotriva multor situri Hamas din Fâşia Gaza şi va oferi în curând mai multe detalii despre aceste lovituri.

De asemenea, armata spune că finalizează recrutarea a sute de mii de rezervişti, în timp ce direcţia de logistică lucrează pentru a furniza trupelor tot echipamentul de care vor avea nevoie pentru ofensiva terestră, notează news.ro.

„Batalioanele şi soldaţii sunt dislocaţi în toată ţara şi sunt pregătiţi să crească gradul de pregătire pentru următoarele etape ale războiului, cu accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au precizat forţele israeliene.

„Vom ataca pe scară foarte largă în oraşul Gaza în viitorul apropiat”, a anunţat ulterior şi un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Se aşteaptă ca armata să lanseze o invazie terestră în Fâşia Gaza, dar amploarea acesteia şi momentul în care va fi efectuată pot fi afectate de considerente operaţionale, inclusiv de evacuarea civililor palestinieni din nordul Fâşiei Gaza şi de tensiunile tot mai mari de la graniţa de nord a Israelului.

HAMAS ÎMPIEDICĂ CIVILII SĂ PLECE

Pe de altă parte, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere şi afirmă că gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană.

„Continuăm să îndemnăm locuitorii din oraşul Gaza, mergeţi spre sud… Hamas vă vrea ca scuturi umane… Este vorba de siguranţa voastră personală”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contramiralul Daniel Hagari.

Armata israeliană i-a avertizat pe locuitorii din partea de nord a Fâşiei Gaza să se refugieze spre sud, pe fondul pregătirilor pentru o incursiune terestră aşteptată sau o ofensivă intensificată. În această zonă locuiesc aproximativ 1 milion de persoane.

IDF afirmă că a identificat sute de mii de palestinieni care se deplasează spre sud, dar mulţi dintre ei rămân blocaţi în trafic, din cauza barajelor rutiere ale Hamas.

AVERTISMENT PENTRU HEZBOLLAH

Pe de altă parte, consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că ostilităţile cu Hezbollahul libanez, în paralel cu războiul din Gaza, par să fie restrânse, dar a avertizat gruparea să nu întreprindă acţiuni ce ar putea duce la „distrugerea” Libanului.

„Sperăm că Hezbollah nu va duce, de facto, la distrugerea Libanului, pentru că, dacă va avea loc un război acolo, rezultatul nu va fi cu nimic mai prejos”, a spus Tzachi Hanegbi, făcând aluzie la ameninţările israeliene de lungă durată de a lansa lovituri asupra Libanului în încercarea de a opri lansările de rachete din vastul arsenal al Hezbollah.

UPDATE, ORA 18.21

Ministerul Afacerilor Externe confirmă sâmbătă decesul, în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, a încă două persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel. De asemenea, Ambasada României la Tel Aviv este în dialog cu autorităţile israeliene pentru verificarea informaţiilor cu privire la dispariţia unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliano-română.

UPDATE, ORA 16.56

Ministerul Afacerilor Externe anunţă sâmbătă că, în continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată. MAE precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah rămâne pregătită să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români care vor solicita sprijin pentru revenirea în ţară din Statul Israel.

UPDATE, ORA 16.07

Ultimatumul dat de Israel a expirat. Civilii au putut evacua nordul Fâșiei Gaza în intervalul orar 10:00 – 16:00, ora locală.

UPDATE, ORA 15.26

Primim rapoarte că s-a ajuns la un acord ca străinii să iasă din Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah mai târziu în cursul zilei, informează aljazeera.com.

Un înalt oficial egiptean a declarat agenţiei de presă Associated Press că Israelul a fost de acord să se abţină de la lovirea zonelor prin care străinii vor trece la ieşirea din enclava asediată, transmite sursa menţionată.

Un al doilea oficial de pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah a declarat că au primit „instrucţiuni” să-l redeschidă sâmbătă după-amiază pentru străinii care vin din Gaza, potrivit sursei menţionate.

Separat, un oficial american a spus că Statele Unite nu au încă confirmarea că acordul este pus în aplicare, „dar intenţia a fost ca acesta să fie deschis”, relatează aljazeera.com, potrivit bursa.ro.

UPDATE, ORA 13.26

Au apărut noi imagini cu momentul în care teroriștii Hamas au năvălit la festivalul de muzică unde au ucis 260 de oameni, sâmbăta trecută. Filmările, făcute chiar de militanți, sunt din primele momente în care au ajuns la fața locului.

UPDATE, ORA 12.10

350 de români sunt în Fâșia Gaza.

„Vom rămâne în contact cu cetăţenii români din Fâşia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip. „Din datele noastre, nu au ieșit nici cetățeni români, nici cetățenii altor state, din Gaza”, a transmis el.

UPDATE, ORA 11.38

Civilii care locuiesc în nordul Fâşiei Gaza au fost informaţi de armata israeliană să folosească două drumuri pentru a se îndrepta spre sudul regiunii, sâmbătă, între orele 10.00 şi 16.00, ora locală, relatează BBC.

Într-o declaraţie postată în arabă pe X, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), Avichay Adraee, a declarat că două rute pot fi folosite între orele 10.00 şi 16.00, ora locală (şi a României), „fără a se întâmpla nimic rău”.

Cei care locuiesc în oraşul Gaza au fost sfătuiţi să se deplaseze spre sud, de la Beit Hanoun la Khan Yunis, înaintea unei potenţiale ofensive terestre a armatei israeliene. De asemenea, persoanele care locuiesc în apropierea plajei şi la vest de Olive vor fi autorizate să se deplaseze pe străzile Daldul şi Al-Sana spre Salah Al-Din şi Al-Bahr, a adăugat Adraee.

Un avertisment pentru evacuarea civililor din nordul Fâşiei Gaza fusese dat şi vineri şi îi îndemna pe palestinieni să plece în următoarele 24 de ore. Ultimatumul expira sâmbătă dimineaţă, potrivit ziare.com.

UPDATE, ORA 09.43

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) afirmă că au ucis un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas într-un raid aerian efectuat în Fâşia Gaza în cursul nopţii. Este vorba de şeful forţelor aeriene al Hamas, potrivit Times of Israel.

Lovitura, care a vizat un sediu din care gruparea teroristă îşi gestiona activitatea aeriană, l-a ucis pe Murad Abu Murad, şeful dispozitivului aerian al Hamas, potrivit IDF.

Armata israeliană afirmă că Abu Murad „a jucat un rol important în dirijarea teroriştilor în timpul masacrului” de la sfârşitul săptămânii trecute, ce a inclus atacatori care au intrat în Israel din aer, folosind deltaplane, notează news.ro.

În lovituri separate „extinse” în cursul nopţii, forţele de apărare israeliene afirmă că au lovit zeci de locaţii aparţinând forţelor de comando ale Hamas, care au condus infiltrarea în Israel de la 7 octombrie.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Armata israeliană a efectuat un raid terestru în Gaza, în urma căruia au fost recuperate trupurile unora dintre israelienii capturați de Hamas în cadrul atacurilor teroriste de sâmbăta trecută. Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele din Gaza până în prezent, după ce armata israeliană (IDF) i-a avertizat pe cei peste un milion de locuitori din Gaza să părăsească orașul.

IDF le-a cerut civililor din Gaza să evacueze orașul în 24 de ore și să se îndrepte „spre sud”. Între timp, ultimatumul a expirat. Conform IDF, militanții Hamas se ascund în tuneluri subterane și în clădiri populate de civili.

Armata israeliană: „Încercăm să nu lovim civilii”

Purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului Jonathan Conricus a afirmat că civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii statului evreu şi că armata încearcă să nu lovească civili sau infrastructura civila, relatează BBC.

El a afirmat că există lucruri pe care doreşte ”să le clarifice, să le sublinieze şi să le facă pe deplin clare”. „Civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii noştri şi nu îi ţintim ca atare”, a declarat Conricus, citat de News.ro.

„Încercăm să facem ceea ce trebuie, încercăm să evacuăm civili pentru a minimiza riscul pentru ei”, a precizat el. „Este extrem de trist şi regretabil că atât de multe instituţii de presă se concentrează pe acţiunile noastre, în loc să pună responsabilitatea entităţii care guvernează Fâşia Gaza şi anume Hamas”, a continuat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene. El continuă spunând: „Toate acestea sunt opera Hamas – noi răspundem la situaţie. Încercăm să nu lovim civilii sau infrastructura lor”.

Potrivit autorităţilor palestiniene, aproape 2.000 de oameni au fost ucişi în bombardamentele lansate de Israel în Fâşia Gaza de la atacul Hamas de acum o săptămână.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL