VIDEO Cristian Bușoi, despre intrarea în AIR Schengen: Rezultatul unui proces lung, care a implicat mai multe guverne

De duminică, 31 martie, România este în Schengen în ce privește frontierele aeriene și portuare. Despre faptul că, la 17 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană, românii pot călători liber în statele membre fără a mai fi supuși controalelor la frontieră, a vorbit Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„S-a spus și e, cred, clar pentru toată lumea că, în mod nedrept, România a fost ținută la ușa spațiului Schengen. De cel puțin 10 ani de zile eram pregătiți din punct de vedere tehnic, mă refer la lucrările de fortificare, de securizare a fontierelor, așa cum de altfel ni s-a indicat de la Bruxelles, au fost realizate. Oamenii au fost instruiți, cei de la Poliția de Frontieră, cei care urmau să gestioneze toate aceste lucruri. Doar că au fost motive politice și interese economice care, sub un pretext sau altul, au ținut România în afara spațiului Shengen. Am fost foarte aproape în decembrie 2022, în mod neașteptat, după ce am reușit ridicarea MCV, după ce am obținut acordul Olandei, Franței, țări care au avut reticențe sau s-au opus de-a lungul timpului, Austria a fost cea care a blocat cu veto intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și a trebuit să gestionăm această situație. Cred că în acest moment este evident pentru toată lumea că ne-am apropiat cumva de acest deziderat. Este un pas important înainte. Consulatele noastre deja eliberează visa Schengen. Cetățenii care pleacă din România nu mai fac control de pașapoarte dacă merg pe calea aeriană și încetul cu încetul, lucrurile merg și spre integrarea frontierelor terestre în spațiul Schengen. Acolo miza nu este doar de circulația persoanelor. E adevărat că la un moment dat apar aglomerații serioase în vacanțele de vară. Știți bine situațiile legate de granița cu Grecia, între Bulgaria și Grecia sau între România și Bulgaria, plus momentele în care milioanele de români care muncesc în străinătate vin în țară de Paște, de Crăciun”, a afirmat europarlamentarul PNL.

Acesta a adăugat că miza cea mai mare este intrarea pe cale terestră în Schengen, întrucât pierderile sectorului de transport din România sunt estimate la 10 miliarde de euro anual. Prin urmare, a spus Cristian Bușoi, vorbim în acest caz de niște avantaje concrete pe care le-ar putea avea economia românească.

„Austria însăși a intrat în Schengen în două etape, mai întâi cu frontierele aeriene, apoi cu cele terestre. Însă într-adevăr, diferența față de alte cazuri din trecut este cî atunci au existat niște date foarte clare în ceea ce privește această etapizare: frontierele aeriene de la 31 martie, frontierele terestre de la … X iulie-august. Dezavantajul României și al Bulgariei este că nu avem o dată certă și că trebuie încă o hotărâre JAI. Prin urmare, avem încă mult de lucru în a gestiona această problemă și a face în așa fel încât într-una dintre următoarele ședințe JAI, în mod evident după alegerile europene din iulie, deci probabil în a doua jumătate a anului, cel mai probabil aș spune tot către decembrie, să avem o decizie referitoare și la frontierele terestre. Eu sunt încrezător că putem obține acest lucru. Avem și alegerile parlamentare în Austria, lucrurile parcă merg din rău în mai rău, pentru că pe primul loc e un partid și mai extremist și mai puțin flexibil decât partidul cancelarului Nehammer, dar în același timp, o dată trecută miza alegerilor, o dată trecute alegerile europene, dacă Uniunea Europeană, Comisia Europeană mai înaintează puțin și pe chestiunea migrației ilegale, care evident nu are legătură cu România, dar are legătură cu are legătură cu anumite decizii pe care trebuie să le ia Comisia Europeană deci, dacă înaintăm și pe acest subiect, atunci cu siguranță șansele pot fi unele serioase”, a explicat europarlamentarul.

Legat de faptul că, în ultimele zile, spațiul public a fost plin de declarațiile unor politicieni prin care își arogau meritele privind acest pas important al României, Cristian Bușoi a spus că intrarea parțială a țării în Spațiul Schengen este rezultatul unui proces îndelungat, care a presupus eforturi din partea mai multor guverne.

„În mod constant, președintele Klaus Iohannis a urmărit acest deziderat și, vizibil sau mai puțin vizibil, a deblocat anumite situații și au făcut lobby la cel mai înalt nivel. Sigur, premierul Ciolacu, președintele Nicolae Ciucă, cei doi lideri ai coaliției de guvernare, prin implicarea lor, prin credibilitatea pe care au oferit-o, au reușit să contribuie în mod semnificativ la acest succes parțial. Un merit îl are, de asemenea,  ministrul Cătălin Predoiu, cel care, pe de o parte a gestionat închiderea MCV, pe de altă parte a reușit să susțină eficient cauza României în Consiliul JAI”, a mai subliniat Cristian Bușoi.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: