Donald Tusk, pregătit să liberalizeze avortul în Polonia

Sursă foto: Twitter (X) / Donald Tusk

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat miercuri că, aşa cum a promis în campania electorală, este pregătit să depună un proiect de lege în parlament pentru liberalizarea avortului, într-o ţară în care dreptul la întrerupere de sarcină este printre cele mai restrictive din Europa, relatează AFP şi DPA.

Noul guvern polonez a aprobat deja miercuri un proiect de lege care deschide accesul liber la „pilula de a doua zi”.

Ambele proceduri medicale au fost strict limitate de guvernul naţionalist populist anterior.

Partidul de centru Coaliţia Civică (KO), condus de Tusk, este „gata să depună” un proiect de lege care să permită „avortul legal şi sigur până în a 12-a săptămână de sarcină”, a declarat şeful guvernului într-o conferinţă de presă.

Nu a fost stabilită o dată pentru ca parlamentul să voteze cele două propuneri, dar organizaţiile pentru drepturile femeilor le-au cerut parlamentarilor să acţioneze rapid.

„Suntem conştienţi că traseul legislativ pentru implementarea cererii sociale pentru avort legal, sigur şi gratuit abia a început”, a declarat Agnieszka Czerederecka, de la organizaţia non-profit Greva Femeilor.

„Este timpul”, a reacţionat şi Antonina Lewandowska, de la grupul pentru drepturile femeilor Federa, citată de agenţia poloneză de ştiri PAP, numind anunţul „primul pas într-un maraton foarte lung”.

În Polonia, o ţară cu o puternică tradiţie catolică, avortul este permis numai în cazuri de viol sau incest sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL