Câți miei s-au sacrificat anul acesta. Ce prețuri sunt și cât exportăm

Miel
Sursa foto: Pixabay

Se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște iar carnea de miel este la mare căutare în aceste zile.

În cele mai multe zone din țară, kilogramul de carne se vinde cu 50-55 de lei, dar poate ajunge și la 60 de lei. De asemenea, mielul „în viu” se vinde, în general cu 23-25 de lei.

Mai consumă românii carne de miel, de Paști, la fel ca în anii trecuți?

România are multă carne din producția internă. De exemplu, crescătorii locali au pus pe piață, anul trecut, peste 700 de tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât anul anterior (2022). Anul acesta vom face bilanțul după 5 mai. Fermierii cred că e singura lor șansă să vândă mieii tăiați, pentru că românii nu prea cumpără, în restul anului.

Contactat de PS News, fermierul Dumitru Andreșoiu, crescător de oi și președintele Asociației Dacia, din Hunedoara, spune că anul acesta mieii sunt mai mari deoarece Paștele se sărbătorește mai târziu.

„Noi vindem pe tot parcursul anului, dar vindem în abatoare. În funcție de marfă, vindem între 22-23 lei plus TVA-ul(…). Volumul vânzărilor o să îl știm luni, marți, pentru că astăzi, joi, și vinerea înainte de Paște avem vârful vânzărilor. Eu cred că tot ca în anii trecuți o să fie marfă. Mieii sunt foarte buni, mari pentru că avem Paștele târziu, anul ăsta.

S-au sacrificat între 45-50.000 de miei

Prețul e un pic mai mare decât anul trecut sau în unele cazuri tot ca și anul trecut, undeva la 24-25 , în viu. Da, și s-au sacrificat undeva între 45-50.000 de miei, tot ca anul trecut, dar vorbim despre piețele agro-alimentare, nu supermarket-uri. Aici fiecare magazin își face politica.

Cât exportăm ?

Ieri am încărcat 26.000 de capete pentru Iordania. Am încărcat pe trei vapoare pentru Algeria. Este pentru prima dată în istoria României când exportăm pentru Algeria miei în greutate de 68kg în viu.

Noi cumpărăm de la fermieri cu 23 lei, mielul de lapte și vindem tot cu 23 lei la export, dar noi câștigăm la sporul în greutate care se face la noi. Noi cumpărăm, în medie, undeva la 20kg de la crescător, îi băgăm în fermele noastre, îi îngrășăm deparazităm, carantinăm și vindem. Noi încercăm să îi dăm cât mai mari, 60-65kg.

Noi trebuie să integrăm cerealele, să le transformăm în carne

Noi trebuie să facem profit din muncă noastră. La noi în ferme îi îngrășăm, muncim? Anul trecut se cumpărau mii de miei de la crescători, 10.000 de exemplu, puneau unu, doi, 3 lei și îi vindeau tot așa, mici. Această practică trebuie să dispară, pentru că noi trebuie să integrăm cerealele, să le transformăm în carne. Și atunci nu are voie să plece sub 50kg din România. Atunci toată lumea câștigă și crescătorul, poate să vândă cu un preț bun, și noi, cei care îngrășăm mieii, și statul-se încasează mai mulți bani”, spune fermierul.

La rândul sau, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Brașov, Petru Gonțea declara, la o televiziune, ca in urma cu 10 ani erau sacrificați pentru consum, aproximativ 5 milioane de miei pentru Pasti, apoi, din an in an, consumul s-a diminuat din cauza puterii de cumpărare scăzute si cumpără carne de pasare sau porc deoarece sunt mai ieftine.

La ce trebuie să fie românii atenți când cumpără carne de miel

Pe data de 30 aprilie, Sebastian Hotca, președintele interimar ANPC, a transmis că Protecția Consumatorilor a demarat proceduri și controale la nivel național pentru produsele Pascale. Consumatorii sunt îndemnați să cumpere doar din locuri autorizate, inclusiv carnea de miel:

„Noi am demarat niște proceduri și controale anterior acestei perioade, pentru pește la nivel național, după aceea pentru produse Pascale. Concluzia și îndemnul nostru a fost de fiecare dată pentru consumatori să achiziționeze aceste produse doar din locuri autorizate. Este extrem de important, mai ales în ceea ce privește carnea de miel. Este important ca aceasta să aibă ștampila controlului sanitar-veterinar.

Să se evite cumpărarea de carne de la persoane neautorizate, din portbagajele mașinilor, cum s-a întâmplat anii anteriori. Este important ca înainte de cumpărarea produselor, cumpărătorul să verifice starea ambalajelor, integritatea și etanșeitatea acestora, încadrarea produselor în durata valabilității, data limită de consum este de asemenea extrem de importantă, să verificăm aceste lucruri la momentul achiziției produselor”, a afirmat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC”, la Digi24.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL