Raluca Anton, psiholog: Primul pas – să nu mai dăm vina pe ceilalți

„Aș vrea sa vorbim despre ceva ce contează enorm cand ne gândim la sanatate, ca fiind un tot, spune Mihaela Tatu, la începutul ediției în care o are ca invitată pe Raluca Anton, psiholog și psihoterapeut: respectiv despre stările, gândurile noastre in raport cu noi și cu cei din jur, cu situațiile prin care trecem”, mai spune aceasta.

Este un bun punct de pornire a discuției, spune psihologul pentru că modul cum gândim are un impact uriaș asupra felului în care simtim și asupra deciziilor pe care le luăm.

„Când trecem printr-o situație dificilă, subliniază Raluca Anton, primul pas sa nu mai dau vina pe ceilalți. Dacă m-ai iubi, nu ai face asta. Dacă ai face lucrurile pe care mi le doresc, eu nu aș simți ceea ce simt. Or, când vorbim despre sănătatea emoțională, important e să ne uităm spre noi și  să încercăm să înțelegem care e contribuția noastră la suferința proprie. Cu alte cuvinte, eu pot să te rog pe tine să faci o grămadă de lucruri care m-ar face fericită, dar nu pot să controlez asta. Și, atunci, ce pot să controlez sau ce pot să încerc măcar să controlez, este ceea ce mi se ntâmplă mie într-o anumită situație. Mai mult, spune aceasta, noi spunem că, în general, universul sau divinitatea, cum vrea să-i spună fiecare, ne aduce în prezent anumite situații care generează emoții tocmai pentru că ele sunt purtătoare de lucruri nevindecate din trecut.”

Și, atunci, primul pas este să încercăm să ne dăm un pas în spate și să privim un pic înspre noi înșine. Ajută enorm, mai subliniază invitata Mihaelei Tatu.

Urmărește ediția completă, aici.

https://www.youtube.com/watch?v=p7zgk4Q0Yh0&t=1857s

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: