În centrul alegerilor europene din 8 și 9 iunie, Partidul Popular European (PPE), principala forță politică din Parlamentul European, luptă pentru a-și menține poziția dominantă în fața provocărilor tot mai mari.
Partidul Popular European (PPE), care reunește partidele de centru-dreapta și conservatoare din statele membre, a fost forța dominantă în Parlamentul European de când a fost ales prin vot universal (decizia din 1976 aplicată pentru alegerile din 1979). La ultimele alegeri din 2019, a rămas pe primul loc, reprezentând aproape un sfert din europarlamentari, cu 177 de locuri, chiar dacă decalajul cu Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) se micșorează, spune l’Opinion.fr.
Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, a explicat, pentru PS News, care sunt țările care vor da mai mulți europarlamentari în grupul PPE, dar și ce state ies pe minus la alegerile din iunie.
„La nivel European avem o proiecție de 185-190 de europarlamentari, in Grupul Popularilor Europeni (PPE), cu o creștere semnificativă în Polonia, în Spania, în Grecia. Avemo creștere minoră în Germania de trei-patru europarlamentari. Aici aveam 29, dar se vor duce spre 32-33, și cu o scădere ușoară în Italia (Forza Italia). În Franța avem Les Republicans, iar în România, PNL cu o scădere, de la 10 la 8 sau 9.
În Franța, scăderea este de la 9, la șapte-opt, iar în Italia, de la opt la șapte (adică nesemnificativă), dar avem o creștere masivă în Polonia de la 13 europarlamentari (practic Polonia are delegația a 2-a după noi, imediat după noi) spre 22-23, poate chiar mai mult. Poate să crească chiar cu 10.
În Spania PPE-ul, din cauza frământorilor interne și a jocurilor făcute de Pedro Sánchez, liderul stângii, cu catalanii secesioniști, PPE-ul se duce de la 12, înspre 25.
Grupul PPE este singurul grup mare, pro-european care nu doar că nu scade, ci va crește cu 10-15 europarlamentari, în timp ce grupul socialiștilor, de la 154 se duce la 130-135, iar Renew al lui Macron de la 114 se duce la 80″, spune prim-vicepreşedintele PNL.
Cauzele scăderii numărului de europarlamentari în rândul partidelor Renew
„Practic, partidele din grupul Renew nu au reușit să confirme. Sunt partide noi, în majoritate, foarte puține erau partide cu tradiție.
Lumea s-a reîntors la partidele main stream sau la extremiști, la suveraniști. Și atunci, chestiunile astea de mijloc, care nu sunt nici așa, nici așa și care n-au dovedit în 4 ani, 8 ani de zile că reprezintă o alternativă serioasă și au susținut și tot felul de lucruri anormale, nu au reușit să convingă”, a explicat Rareș Bogdan.
Cursa pentru președinția Comisiei Europene
Unul dintre cele mai importante obiective ale alegerilor din 2024 va fi președinția Comisiei Europene.
PPE, care a oferit ultimii patru președinți (Ursula von der Leyen, Jean-Claude Juncker, José Manuel Barroso și Romano Prodi), speră să păstreze această poziție cheie. Cu toate acestea, concurența va fi dură, în special din partea social-democraților și liberalilor, care s-ar putea combina pentru a forma o majoritate alternativă.
Joi, 7 martie, membrii PPE, reuniți în congres la București, au susținut candidatura actualului președinte al Comisiei Europene, germanoaica Ursula von der Leyen, pentru un al doilea mandat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News