Războiul clanul Piedone-Nicușor Dan pune în pericol școlile din Sectorul 5

Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Între clanul Piedone și Nicușor Dan, primarul capitalei, este un adevărat război în campania electorală. În urma acestui conflict, școlile din Sectorul 5 rămân închise și elevii au de suferit din cauza ambițiilor politicienilor. Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 5, nu a reușit să modernizeze școlile, deși acesta se consideră un primar „gospodar”.

Școala „I.G. Duca”, nicio lucrare după 1 an

Nicușor Dan a arătat, în urmă cu câteva zile, cazul Școlii „I.G. Duca”, din Sectorul 5. Elevii au fost mutați, în 2023, într-o clădire de birouri pentru ca unitatea de învățământ să fie renovată. După aproape 1 an de la mutare, primarul Piedone nici măcar nu a început lucrările.

Costurile pentru renovarea Școlii „I.G. Duca” erau estimate, inițial, la 11 milioane de euro. În februarie 2024, Consiliul Local Sector 5 aproape a dublat suma, ajungând la un total de 20 de milioane de euro. Școala primește bani în plus, deși lucrările nici măcar nu au început. Clădirea a fost construită în urmă cu 9 decenii și este încadrată la clasa a II-a de risc seismic. Lucrările sunt necesare pentru că școala „I.G. Duca” riscă să se prăbușească peste elevi.

Școala ar trebui să aibă și o sală de sport nouă, dar momentan nu există niciun muncitor pe șantier. Primarul Piedone a mutat elevii într-o clădire de birouri, unde nu există condiții adecvate pentru învățământ. Din această decizie, au de câștigat doar dezvoltatorii imobiliari, care primesc bani de la Primăria Sector 5.

Clanul Piedone iese la atac

Clanul Piedone s-a apărat și a spus că responsabil pentru această situație ar fi Nicușor Dan, deoarece nu a dat autorizația de construcție. Iulian Cârlogea, nepotul primarului Cristian Popescu Piedone și administrator public în Primăria Sector 5, i-a răspuns dur lui Nicușor Dan:

„Școala IG DUCA se confruntă cu o blocare intenționată din partea administrației PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI, condusă de Primarul Nicușor Dan.

Pentru demararea lucrărilor de reconsolidare și modernizare, trebuia emisă Autorizația de construcție de către PMB, acțiune tergiversată prin eliberarea certificatului de urbanism după o perioadă de 11 luni de la solicitare, desi obligatia de solutionare este reglementata expres de lege, stabilind un termen maxim, și anume 30 de zile”, a spus Cârlogea, pe pagina lui Nicușor Dan.

Iulian Constantin Cârlogea, sursa foto: Facebook

În conflict a intervenit și Ceti Claudiu, care a dat vina pe primarul capitalei pentru că a întârziat emiterea autorizației de construire. Ceti Claudiu face parte din clanul Piedone și a devenit, pe 18 martie 2021, director general la Administrația Publică Sector 5. Ceti a venit cu Piedone la Primăria Sector 5 în noiembrie 2020. La acea vreme, a fost pus de Piedone Președintele Consiliilor de Administrație la societățile sectorului – Infrastructură, AES, Salubrizare. Corina Cora, concubina lui Ceti, a devenit cenzor la cele 3 societăți.

CITEȘTE ȘI: Piedone: Clanul care face banu’

Apărarea clanului Piedone este una foarte fragilă, deoarece primarii din alte sectoare au reușit fără probleme să renoveze sau să construiască noi școli. De asemenea, Primăria Sector 5 oferă autorizații de construire pentru alte proiecte, dar nu reușește să aibă chiar pentru o școală pe care primăria trebuie să o construiască.

Școala „Grigore Tocilescu”, închisă din 2019

Un alt exemplu al dezastrului din mandatul lui Piedone este și situația de la Școala „Grigore Tocilescu”. Această școală a fost închisă din 2019, când au început lucrările. În ultimii 4 ani cu Piedone, Primăria Sector 5 nu a reușit nici măcar să se apropie de finalizarea lucrările. Școala „Grigore Tocilescu” pare un șantier abandonat.

Elevii din această școală au fost mutați la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”, ceea ce îngreunează foarte mult activitățile didactice atât pentru elevii de la școală, cât și pentru cei din liceu.

Primăria Sector 5 a beneficiat, și în acest caz, de numeroase finanțări de la stat pentru a finaliza lucrările, dar școala este încă în șantier și de circa 2 ani nu se mai lucrează deloc. Cristian Popescu Piedone demonstrează, din nou, că nu este capabil să renoveze o școală. Un primar „gospodar” ține școlile închise și nu construiește nimic.

Elevii, victime în războiul primarilor

În timp ce Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan duc un adevărat război, elevii sunt victime și au de suferit din cauza ambițiilor celor doi primari. Școlile rămân închise, lucrările sunt amânate, elevii sunt mutați în clădiri în care nu există condiții potrivite pentru învățământ și primarii vor doar voturile.

Piedone și Nicușor Dan demonstrează că nu sunt interesați de elevii din Sectorul 5. Primarul Piedone nu a modernizat școlile din sector, în timp ce Nicușor Dan ține lucrările blocate pentru atâtea proiecte din București.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL