Războiul Elena Lasconi vs. Dominic Fritz: cum se împarte puterea în USR

Elena Lasconi, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR a avut Congresul sâmbătă, dar Elena Lasconi nu a reușit să-și asigure majoritatea cu echipa ei și va trebui să negocieze cu alți politicieni. Dominic Fritz și Vlad Voiculescu vor fi doi rivali puternici pentru noul președinte USR. Fritz este primarul Timișoarei, la al doilea mandat consecutiv, iar Voiculescu este europarlamentar. Ambii vor avea influență politică în partid.

Echipa Elenei Lasconi a obținut 8 mandate în Biroul Național (BN), din cele 24 disponibile. De asemenea, Elena Lasconi are și ea un loc oficial în BN deoarece este președintele partidului. Astfel, echipa Lasconi are în total 9 mandate, sub majoritatea de care avea nevoie. Echipa Lasconi a primit și 3 vicepreședinți.

Echipa Fritz-Voiculescu a obținut 7 mandate în Biroul Național și 2 locuri de vicepreședinte. Echipa Moșteanu-Ion a primit 5 mandate și 2 locuri de vicepreședinte.

Alte 4 locuri din BN au fost câștigate de echipele Ilfov implicat, USR la firul ierbii, Tineri pentru România și un mandat pentru Candidații independenți.

Disputa pentru mandatele de vicepreședinte

Primul mandat de vicepreședinte din BN este important, deoarece acesta are și rol de președinte interimar. Disputa pentru acest mandat a fost între Radu Mihaiu și Dominic Fritz. Mihaiu a fost un primar dezastruos pentru Sectorul 2, motiv pentru care a și pierdut mandatul. Pe de altă parte, Fritz a încercat să se impună în partid cu rezultatul de la alegerile locale.

Sistemul de vot din USR este puțin complicat, deoarece membrii pot vota atât listele, cât și anumite persoane de pe listă. Astfel, lista Elena Lasconi a fost cea mai votată, dar Dominic Fritz a obținut cele mai multe voturi nominal. Statutul partidului spune că mandatele vicepreședinților se împart în funcție de voturile obținute. Echipa lui Fritz cerea să se țină cont de voturile obținute nominal, în timp ce Elena Lasconi a decis să se țină cont de voturile obținute pe bază de listă. Pentru voturile nominal, Dominic Fritz a fost cel mai votat, urmat de Coliban și Mihaiu.

Disputa din USR s-a decis după ce mandatele s-au obținut în funcție de voturile obținute de fiecare listă.

Noul BN și noua majoritate

Primul vicepreședinte USR este Radu Mihaiu, un personaj politic foarte discret și lipsit de abilități strategice. Radu Mihaiu reușește să-și salveze cariera politică după eșecul de la alegerile locale. Se agață de o funcție în interiorul partidului și va demonstra că este fidel Elenei Lasconi.

Ceilalți vicepreședinți sunt: Dominic Fritz, Stelian Ion, Lucian Viziteu (echipa Lasconi), Allen Coliban (echipa Fritz-Voiculescu), Ionuț Moșteanu și Adrian Weiner (echipa Lasconi).

Ceilalți membri ai Biroului Național sunt: Vlad Voiculescu, Silvia Dinică, Radu Miruță, Oana Țoiu, Cristina Prună, Clotilde Armand, Adrian Echert, Claudiu Năsui, Liviu Mălureanu, Oana Murariu, Cristian Baciu, Andrei Nistor, Florin Gârbacea, Horia Bogdan, Ștefan Tănasă, Anisia Costescu, Cezar Drăgoescu.

Elena Lasconi are o relație foarte bună cu Ionuț Moșteanu. Echipa Moșteanu-Stelian Ion a strâns mulți nicușoriști nostalgici după perioada în care partidul funcționa ca un ONG. Nu degeaba Lasconi l-a invitat pe Nicușor Dan la Congres, pentru a încerca să-i atragă de partea sa pe nicușoriști.

Majoritatea în Biroul Național va fi formată din echipa Lasconi și echipa Moșteanu-Ion, care vor avea împreună 14 mandate. Dar cu atâtea echipe în BN, lucrurile se complică pentru Lasconi, deoarece va fi nevoită mereu să negocieze cu Moșteanu-Ion sau cu ceilalți 4 membri care nu fac parte din cele 3 mari echipe.

Flavia Boghiu: „M-am retras la presiunea lui Irineu Darău”

Flavia Boghiu, fostul viceprimar din Brașov, a anunțat că s-a retras din Biroul Național, unde obținuse un mandat, pentru a-i face loc lui Ștefan Tănasă, liderul USR Iași. Boghiu este urmărită penal de procurori, pentru fapte de corupție. De altfel, pe lista lui Dominic Fritz erau toți penalii din USR: Vlad Voiculescu, Clotilde Armand și Flavia Boghiu.

„Din respect faţă de Allen Coliban şi la presiunea lui Irineu (Irineu Darău – n.r.) vă anunţ că m-am retras din Biroul Naţional pentru a face loc candidatului de la Iaşi (Ştefan Tanasă), care era între cei opt pe lista scurtă”, a declarat Flavia Boghiu.

Alți membri USR au precizat că s-au mai retras și alte persoane de pe listă pentru a-i face loc lui Ștefan Tănasă, care ar fi distrus filiala USR Iași. Membrii USR arată că anumite persoane votate pentru BN au fost intimidate și forțate să se retragă de pe listă.

„Flavia Boghiu, Diana Stoica, Alina Girbea şi Diana Buzoianu au fost presate şi intimidate să se retragă de pe lista Biroului Naţional pentru a face loc celui care a falimentat filiala Iaşi – Tanasa Stefan. (…) Ca preşedinte al filialei Iaşi, a dus organizaţia în faliment, cheltuind 200.000 de euro fără a justifica adecvat utilizarea acestor fonduri. Campania de la Iaşi a avut ZERO buget din cauza acestui management dezastruos. Mai mult, ne-a vizitat şi DGA-ul (Direcţia Generală Anticorupţie) filiala, în condiţiile în care Întâiul Şomer a şantajat un preşedinte de filială locală din judeţul Iaşi. (…) Decizia de a forţa retragerea unor membri valoroşi pentru a face loc unui astfel de personaj ridică grave semne de întrebare privind integritatea şi direcţia partidului. Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate pentru a promova oportunismul şi comportamentele neetice. Congresele şi voturile devin inutile dacă rezultatele sunt manipulate în favoarea unor indivizi controversaţi”, a declarat Alexandru Florea, membru USR, potrivit news.ro.

Acest scandal arată că echipa lui Fritz, pe lângă faptul că adună toți penalii din partid, face și jocuri de culise și forțează candidații să se retragă pentru a-și proteja preferații. Dominic Fritz și Vlad Voiculescu sunt experți în astfel de strategii de eliminare. În urmă cu un an, Voiculescu și-a eliminat adversarul din USR București, pe Horia Tomescu, fostul viceprimar al capitalei.

USR trece la populism și naționalism

Elena Lasconi propune o schimbare importantă în USR și a trecut la un discurs populist și naționalist. Rămâne de văzut dacă va implementa aceste idei și în interiorul partidului sau vor fi doar în discursul ei.

„Politicienii care ne conduc astăzi se tem de noi! Le e frică de puterea poporului, că noi, cei mulți, ne vom uni și îi vom da jos! Singurii care puteți schimba ceva sunteți voi, poporul român! Singurii care pot decide cum se va scrie istoria țării noastre suntem noi!” a declarat Lasconi, după ce a fost desemnată candidatul USR la alegerile prezidențiale.

Elena Lasconi a continuat cu aceleași idei și la Congresul USR, unde influențele naționaliste s-au simțit cel mai mult.

„Va fi cel mai greu an de când există USR-ul, dar vom câștiga! România este casa noastră, când un hoț îți intră în casă, nu pleci tu din casă. Îl scoți tu pe el afară!”, a declarat președintele USR.

USR-ul condus de Lasconi va intra în luptă cu AUR pentru a recupera electoratul anti-sistem și naționalist. USR s-a construit tocmai pe baza unui electorat anti-sistem, care a părăsit partidul când a înțeles că USR-iștii nu sunt capabili să schimbe nimic. Principalul obiectiv al USR, la următoarele alegeri, va fi acela de a-și asigura locul 3 la nivel național și apoi să se gândească la lupta cu PSD și PNL. Iar pentru a reuși acest lucru, USR trebuie să renunțe la discursurile și atitudinile elitiste și progresiste pe care le-a afișat de când s-a format.

Până la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi are nevoie de toți liderii partidului, nu-și permite conflicte în interior. Dacă partidul nu va depăși 10%, atunci noul președinte USR va trebui să ia decizii dure în teritoriu pentru a-și asigura controlul total. Pe de altă parte, Dominic Fritz nu este un simplu primar care stă liniștit la Timișoara, ci va încerca să obțină tot mai multă putere.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: