Guvernul pregătește o rectificare bugetară pozitivă care va fi pusă în transparență, săptămâna viitoare. Aceasta prevede un plus de venituri de 10,4 miliarde de lei la bugetul de stat. Care sunt consecințele negative din spatele acestei măsuri aflăm de la analistul economic, Adrian Negrescu, care a precizat pentru PS News că, printre altele, rectificarea va tăia de la unele ministere și va duce banii la altele.
„Suntem nevoiți să facem această rectificare bugetară pentru că, din păcate, va trebui să tăiem niște fonduri de la unele ministere. Iar acest lucru nu poate fi făcut prin alocările de la fondul de rezervă. Ai nevoie de o decizie administrativă, iar rectificarea va tăia de la unele ministere și va duce bani la altele.
O rectificare de vreo 5 miliarde de euro este preconizată cu ajutoare mai mult pentru domeniile care sunt văduvite în momentul de față de de bani. Acolo unde au fost crescute salariile, unde sunt cheltuieli din ce în ce mai mari, iar mare parte din banii necesari pentru această rectificare probabil vor veni din împrumuturi.
Anul acesta, România împrumută undeva la 40 de miliarde de euro pentru a susține funcționarea statului. Asta arată faptul că nu ne-am proiectat foarte bine cheltuielile și mai ales veniturile în legea bugetului pe 2024″.
Analistul economic afirmă că ne îndreptam spre un record în materie de împrumuturi ale statului și că acesta este un record înregistrat de la Revoluția din’89 până în prezent.
„Este un record de împrumuturi cu n-am mai văzut in ultimii 30-35 de ani, în țara noastră. Și asta denotă faptul că, din păcate, nu știm să administrăm banii publici în așa fel încât să ne ajungă ceea ce avem, ceea ce adunăm din taxe, din impozite, din venituri.
Deficitul din august 2024 depășise 80 de miliarde de lei, iar dacă mergem în acest ritm cu cheltuielile, probabil vom de depăși 120 de miliarde de lei, deficit. Iar semnalele de alarmă, din punctul meu de vedere, se întețesc. Am văzut agenția Fitch care ridică un mare semn de întrebare legat de modul grav în care statul român investește banii, cheltuiește practic în această perioadă”.
România ar trebui să ia rapid măsuri pentru a limita creşterea deficitului bugetar, care devine cel mai mare din Uniunea Europeană, pentru a evita să-şi piardă ratingul din categoria investment-grade („recomandat pentru investiţii”), conform analiştilor de la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Bloomberg.
„Pe ce cheltuim banii publici în momentul de față, în condițiile în care noi nu avem bani pentru salarii, pentru pensii, pentru cheltuielile din sănătate? Noi dăm ajutoare de stat în stânga și în dreapta, pe niște criterii absolut revoltătoare din punctul meu de vedere și care denotă faptul că nu există practic un management al cheltuirii banului public așa cum ne-am fi dorit și așa cum așteaptă inclusiv Comisia Europeană”.
Negrescu a amintit și de ținta economică ce va permite României să între în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
„Am senzația că noi nu avem o țintă foarte clară, dincolo de declarațiile politicienilor. Vorbesc despre o țintă care să fie acoperită de fapte economice menite într-adevăr să permită României să intre în OCDE, acest grup al țărilor bogate, al țărilor care sunt sigure pentru investiții și, în al 2-lea rând, să ne asigure aderarea la euro.
Mie mi se pare că această țintă este cea mai importantă pentru România, pentru că aderarea la euro dincolo de investițiile străine ne-ar putea aduce avantaje: ar crea locuri de muncă, practic ar aduce mai mulți bani la buget. Ar aduce inclusiv românilor obișnuiți avantaje extrem de mari.
Gândiți-vă că dobânda la creditele în euro este la cel puțin jumătate față de cea în lei în momentul de față. Nu mai vorbesc de faptul că am putea asista la intrarea în piață unor jucători în sectorul bancar care să creeze o concurență reală în piața bancară românească” a argumentat Adrian Negrescu.
Guvernul pregătește o rectificare bugetară
Guvernul pregătește o rectificare bugetară pozitivă care va fi pusă în transparență săptămâna viitoare și prevede un plus de venituri de 10,4 miliarde de lei la bugetul de stat. Vor exista patru mari domenii care vor beneficia de alocări suplimentare semnificative.
Sănătatea va primi o suplimentare de 11,4 miliarde de lei ducând bugetul Ministerului Sănătății la un nivel record, echivalent cu 4,2% din PIB, adică 74 de miliarde de lei. Aceasta reprezintă cea mai mare finanțare alocată vreodată acestui sector vital.
Educația va primi o creștere de 6,4 miliarde de lei, un pas important în susținerea reformelor din învățământ.
Transporturile vor beneficia de 5 miliarde de lei în plus pentru investiții în infrastructură, accelerând proiectele critice pentru mobilitatea națională.
Dezvoltarea Regională va primi fonduri suplimentare de 5 miliarde de lei pentru investiții. În plus, vor fi alocate 3 miliarde de lei pentru finanțarea cheltuielilor curente ale primăriilor, 400 de milioane de lei pentru DGASPC-uri și 980 de milioane de lei pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.
Totodată, guvernul va demara scheme de sprijin pentru marea industrie, măsuri prezentate de ministrul Marcel Boloș în cadrul Biroului Politic Național al PNL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News