Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, este de părere că statul român tratează educaţia ca pe un cost contabil, nu ca pe o investiţie strategică. În opinia sa, România are una dintre cele mai ridicate rate ale abandonului şcolar din Uniunea Europeană, semn că măsurile implementate în ultimii zece ani nu au dat rezultate. „Corelat cu natalitatea în continuă scădere, în următorii zece ani companiile, cât şi instituţiile publice, nu vor mai avea cu cine lucra pentru că specialiştii sunt din ce în ce mai puţini în piaţă”, a afirmat Florin Drăgan.
Modificările recente aduse sistemului de burse pentru elevi şi studenţi, prin recalcularea valorii acestora şi restrângerea categoriilor de beneficiari, au fost luate fără o viziune educaţională clară şi fără consultare reală cu mediul academic, atrage atenţia rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, într-un comunicat de presă de joi.
„Statul român a luat decizii, atât când a crescut bursele, cât şi acum, când le scade, exclusiv din raţiuni financiare. Nu există un obiectiv educaţional în spatele acestor mişcări. Nu poţi obţine rezultate în educaţie doar printr-o gândire contabilă. În lipsa unei direcţii clare, riscăm să afectăm grav dezvoltarea resursei umane de care vom avea nevoie în viitor. Am aflat cât erau costurile în trecut cu bursele, am aflat care este bugetul acum pentru burse, însă nu am aflat ce se doreşte de la educaţie, odată cu noul sistem de burse”, a declarat Florin Drăgan.
Potrivit sursei citate, la examenul de Bacalaureat din acest an s-au înscris puţin peste 94.000 de elevi de clasa a XII-a, din promoţia curentă, în timp ce în urmă cu 12 ani au început clasa I peste 150.000 de elevi. Diferenţa dramatică reflectă nu doar declinul demografic, ci şi un abandon şcolar constant, care nu a putut fi prevenit prin politicile publice din ultimul deceniu. Florin Drăgan subliniază că bursele reprezintă mai mult decât un ajutor financiar. Acestea pot reduce abandonul şcolar şi pot încuraja prezenţa activă la cursuri, mai ales dacă sunt corelate cu rezultate şcolare şi criterii de eligibilitate clare. În opinia sa, măsurile anunţate transmit un mesaj contradictoriu şi lipsit de coerenţă.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News