Referendum București. Cine conducea Capitala pe vremuri? Bucureștenii sunt chemați la urne, duminică, 24 noiembrie, nu doar pentru a vota la turul I al alegerilor prezidențiale, ci și pentru a-și exprima opinia în legătură cu propunerile făcute de Primarul General, Nicușor Dan.
Referendum București. Cine conducea Capitala pe vremuri? Edilul-șef al municipiului a inițiat acest referendum în speranța ca bucureștenii să fie de acord cu acordarea de mai multe prerogative Primăriei Generale și Consiliului General. Dar cum era împărțit și câtmuit orașul pe vremuri?
Referendum București. Cine conducea Capitala pe vremuri? Cum era împărțită? Cine a fost primul jude?
Duminică, 24 noiembrie, bucureștenii care vor merge la vot pentru a-și exprima opțiunea în cadrul turului I al alegerilor prezidențiale, vor fi invitați să răspundă cu „DA” sau „NU” și la următoarele trei întrebări ale referendumului inițiat de Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan:
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
Cu alte cuvinte, Primăria Generală dorește să aibă mai multă putere, în ceea ce privește folosirea banilor colectați din taxele și impozitele locale, dar și în privința viitoarelor contrucții din Capitală.
Împărţirea actuală pe sectoare a Municipiului Bucureşti este cea prevăzută de Decretul nr. 284/1979, în vigoare şi în prezent, care reducea numărul sectoarelor de la 8, câte existau până atunci, la 6.
Deși există un Primar al Capitalei și un Consiliu General, fiecare sector are, de asemenea, propriul primar și consiliu. Dar cum s-a ajuns la această formă de administrare a orașului și cum era el condus pe vremuri?
Pare de nenchipuit, dar totul a început cu un „turn de pază ridicat pe la anii 1370-1380, care marca marca o întretăiere de drumuri comerciale”, spune istoricul Dan Falcan despre începuturile Bucureştiului, conform adevarul.ro.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News