Referendumul de aderare a R.Moldova la UE, victima dezinformării ruse: „O operațiune sub acoperire”

Sursa foto: ipre.md

Portalul Comisiei Europene care luptă împotriva dezinformării ruse a făcut un bilanț al celor mai răspândite teorii ale propagandei pro-Kremlin în legătură cu referendumul de aderare a R.Moldova la UE. Un apel a fost făcut șefilor Facebook, Instagram și Google.

Referendumul de aderare la UE a R.Moldova se va organiza, la 20 octombrie, în paralel cu alegerile pentru desemnarea viitorului președinte al țării.

Mașinăria de dezinformare a Kremlinului s-a dezlănțuit puternic împotriva unei eventuale aderări a Moldovei la UE. Subiectele de discuție ale Kremlinului au fost elaborate cu viteză mare de canale mediatice rusești și amplificate de altele, în R.Moldova și în alte părți.

Scopul lor este să-i descurajeze pe moldoveni să susțină parcursul proeuropean promovat de președinta Maia Sandu, răspândind temeri despre ceea ce ar implica referendumul și eventuala apartenență la Uniunea Europeană – o așa-zisă pierdere a suveranității și o amenințare la adresa securității țării, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene – EUvsdisinfo.

În iunie 2022, R.Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE, urmând ca integrarea în proiectul european să o ajute să-și consolideze reziliența într-un context regional dificil, marcat de aspirațiile și activitățile neoimperialiste ale Rusiei.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: