Remus Borza, salvatorul Hidroelectrica, nu a fost invitat la listarea companiei

Remus Borza - PS News

Avocatul Remus Borza, șeful casei de insolvență Euro Insol, care a salvat gigantul Hidroelectrica din insolvență și l-a readus pe profit, nu a fost invitat la evenimentul de listare a companiei. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Remus Borza, în studioul Puterea Știrilor.

Hidroelectrica va trebui să prezinte lunar raport de activitate

„N-am fost invitat la listare. Să spunem că a fost o scăpare a organizatorilor. A fost o inabilitate care a fost taxată și de alți colegi din presă. În fine, nicio supărare. Pe de altă parte, evident, sunt bucuros de copilul meu de suflet – Hidroelectrica. E o listare istorică la care, evident, am contribuit și noi, echipa mea de la Euro Insol. O valoare record: 1,9 miliarde de euro pe un pachet de sub 18%. Sigur, banii aceștia nu se duc la statul român, se duc la acționarii Fondului Proprietatea. Am susținut listarea Hidroelectrica. Noi am pregătit încă din 2013 toate procedurile, inclusiv licitații internaționale, de desemnare a consorțiului, de intermediere a consultanților, evident, la un preț de cinci ori mai mic decât cel plătit astăzi. Dar atunci, evident, Fondul Proprietatea, pentru că vindeam undeva la 200 lei MW, ar fi luat vreo 800 de milioane de euro. Acum, 7 ani mai târziu, au luat încă 1 mld în plus pentru că evaluarea Hidroelectrica s-a raportat la veniturile excepționale din 2021-2022.

E un fapt îmbucurător, dintr-o altă perspectivă, pentru că diminuează ingerința factorului politic în management-ul unei companii de stat. Acesta este motivul pentru care și eu am insistat încă din perioada insolvenței să listăm Hidroelectrica. O companie listată se supune altor reguli, proceduri și legislații, legislația pieței de capital care obligă compania respectivă la transparență. Lună de lună, Hidroelectrica va trebui să prezinte raport de activitate”, a declarat Remus Borza, la Puterea Știrilor.

Hidroelectrica s-a listat, miercuri, 12 iulie 2023, la Bursa de Valori București. Practicianul în insolvență și avocatul Remus Borza a reușit să aduca pe profit și să transforme în cel mai mare investitor compania energetică națională. Totul a început pe data de 20 iunie 2012, când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi”.

În ciuda problemelor pe care le-au ridicat „băieţii deştepţi” în procesele cu această companie, avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a reușit să o salveze.

Detalii aici: Hidroelectrica nu s-ar fi listat la Bursă dacă n-ar fi intrat pe fir Remus Borza

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL