Remus Ștefureac: „O alianță PSD-AUR ar însemna izolarea PSD pe scena politică”

Foto Facebook

Remus Ștefureac a explicat pentru PS News că nevoia de a bloca un candidat să se manifeste chiar din turul întâi la alegerile prezidentiale, deși acest lucru se întâmpla, de obicei, în turul doi. De asemenea, putem avea surprize ca de data aceasta, românii să nu mai aleagă „răul cel mai mic” ci să ofere un vot util, acel vot dat „candidatului de refugiu”.

„Sunt decizii cu evidente implicații, cu substrat electoral. În primul rând, ne aflăm în pre-campanie dar este o campanie electorală, de-a dreptul. Și atunci și în contextul deciziilor Curtii Constituționale, care generează consecințe evidente cu privire la dinamica candidaților la președinție, cel mai probabil, liderul PNL încearcă o detașare de PSD, poate și în ideea de a capitaliza eventualele nemulțumiri care au apărut deja în spațiul public cu privire la această decizie a Curții.

Altfel, pe fond, faptul că PNL rămâne la la guvernare, sigur că invalidează ideea de rupere a Coaliției. Ar fi ciudat să vedem o rupere a Coaliției chiar cu o lună și jumătate înainte de alegeri. Tocmai din acest motiv întrebarea pe care ne-o putem pune este care ar fi urmările acestui gest după alegerile parlamentare și prezidențiale?

Mai este valabilă majoritatea PSD-PNL? După alegeri mai vorbim despre elementele de stabilitate politică? Reconfigurăm toată dezbaterea în jurul unei guvernări de stânga, guvernări pe dreapta? Vedem că partidele parlamentare nu vor fi foarte multe, prin urmare combinațiile politice nu vor fi foarte multe. Vor fi PSD,USR, AUR, PNL, UDMR și cel mai probabil SOS România. Prin urmare, viitoarea guvernare se poate contura și în jurul PNL-USR, dacă PNL nu va mai face o alianță cu cu PSD pe viitor, dacă criticile de acum vor rămâne la fel de valide și după 8 decembrie.

Sau în zona cealaltă PSD- UDMR. PSD-AUR, mi-e greu să cred că este o opțiune validă pentru PSD, fiindcă ar însemna izolarea sa pe scena politică”.

Remus Ștefureac amintește că principalul argument care a stat la baza creării Coaliției de stânga-dreapta a fost stabilitatea.

„Dacă cele două partide, ca să vorbim mai mai colocvial, nu se mai suportă, nu mai pot să conviețuiască, nu mai pot vedea nicio formulă prin care să guverneze împreună, cu atât mai mult se ridică problema atât a guvernării după alegeri, cât și a posibilelor coaliții în perspectiva alegerilor prezidențiale. Și aici intervine un element cheie (și mai sunt doar 40-45 de zile până la alegerile prezențiale turul unu) care este retragerea forțată a doamnei Șoșoacă. Acest lucru apare deja în turul întâi, așa cum înainte, în turul doi, se punea problema actualizării diverselor forțe pentru a bloca un anumit candidat”.

Dacă în turul doi ar intra Marcel Ciolacu și George Simion, „evident că ar însemna o bătălie dinainte câștigată”, este opinia lui Remus Ștefureac .

„E posibil ca această nevoie de a bloca un candidat să se manifeste chiar din turul întâi. Pentru că vom vedea cum se vor distribui voturile simpatizanților Dianei Șoșacă și cum tot acest subiect va influența opinia populației. Dar dacă se va confirma acest scenariu în care în turul doi ar fi favorit să intre Marcel Ciolacu și George Simion, evident că ar însemna o bătălie dinainte câștigată.

Prin urmare, toate calculele care s-ar face într-un tur doi de coalizare pentru a bloca succesul, unui anumit candidat, ar trebui făcuta din turul întâi. Și cine ar fi beneficiarul acestor calcule, nu știm. Ar putea fi domnul Ciucă, ar putea fi doamna Lasconi, ar putea fi domnul Geoană de pe poziția domniei sale de independent?”

Câștigătorul alegerilor prezidențiale ar putea însemna pentru alegători o opțiune de „refugiu”

„Candidatul care va convinge că are cele mai mari șanse, să spunem candidatul democrat care nu are un profil extremist și care are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile în turul doi, s-ar putea să vină în fața alegătorilor cu opțiunea, să spunem, de refugiu. Acest vot util nu este neapărat opțiunea pe care și-ar dori-o în mod excepțional, dar nici nu o resping în mod excepțional. Nu e nici neapărat răul cel mai mic, dar e cumva votul util care îl determină să opteze pentru acel candidat”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: