R. Moldova a anulat legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR

Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor, care a fost scos în afara legii.

În vara anului trecut, Parlamentul de la Chişinău a adoptat un proiect de lege prin care membrilor organelor executive ale partidelor neconstituţionale şi persoanelor alese din partea acestor formaţiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de 5 ani. Decizia deputaţilor a venit, după ce, la 19 iunie 2023, Partidul „ŞOR”, condus de oligarhul prorus Ilan Şor, a fost declarat neconstituţional.

Deputaţii fostului partid au sesizat Curtea Constituţională, iar la 3 octombrie 2023, instanţa a declarat modificările Codului Electoral neconstituţionale. O zi mai târziu, pe 4 octombrie, Parlamentul, cu votul deputaţilor partidului de guvernământ PAS, a modificat, din nou, Codul Electoral. Astfel, noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârşirea infracţiunilor care au fost menţionate ca argument la declararea neconstituţională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acţiuni are au constituit argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare neconstituţională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurenţi la alegeri.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: