Republica Moldova „are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană pentru a contracara Rusia”

Dorin Recean
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / ELENA COVALENCO

„Dacă Kremlinul decide să ne atace, noi ce vom face? Neutralitatea nu va proteja Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că ţara sa are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat pentru a contracara amenințările din partea Rusiei, accentuate de invazia Moscovei în Ucraina.

Conform agenţiei Reuters, Dorin Recean a făcut declaraţiile în cadrul unui interviu televizat, la trei zile după ce Parlamentul de la Chişinău a aprobat o nouă strategie de securitate care identifică Moscova ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova și a guvernului său pro-european.

Președintele ţării, Maia Sandu, a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Kremlinul că a complotat pentru a o înlătura pe ea de la putere.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă discuțiile privind extinderea statutului de membru atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Ucraina. Dar, spre deosebire de Ucraina, Republica Moldova are un statut neutru ancorat în constituția sa și nu dorește să devină membră a NATO.

Dorin Recean a declarat că Moldova intenționează, cu ajutorul aliaților săi din UE și NATO, să achiziționeze un sistem modern de apărare aeriană pentru a-și apăra aeroporturile și principalele sisteme de infrastructură. „Dacă Kremlinul decide să ne atace, noi ce vom face? Neutralitatea nu va proteja Moldova”, a declarat Dorin Recean în interviul acordat postului TV8.

Premierul Recean a mai spus că țările dezvoltate „investesc în securitatea lor pentru a se asigura că cetățenii și întreprinderile lor se simt în siguranță. Dacă nu au asta, oamenii pleacă și își iau capitalul cu ei. Și asta este ceea ce se întâmplă acum în Moldova”.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, are în prezent doar un sistem rudimentar de apărare aeriană, o rămășiță a perioadei în care a fost republică sovietică. Ucraina a identificat apărarea aeriană îmbunătățită ca fiind un element critic în contracararea a ceea ce se așteaptă să fie un nou val de atacuri aeriene asupra infrastructurii sale energetice și a altor infrastructuri – așa cum s-a întâmplat în mod repetat iarna trecută.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL