Republica Moldova: Deputaţii proruşi şi-au creat propriul grup în parlamentul de la Chişinău

Sursa foto: Flickr

Un nou grup parlamentar, denumit „Victorie-Pobeda”, a fost creat în Parlamentul de la Chişinău, conform unui anunţ făcut joi, în debutul şedinţei forului legislativ, de către fostul deputat socialist, în prezent neafiliat, Vasile Bolea, care urmează să îndeplinească şi funcţia de preşedinte al acestui grup, informează Radio Chişinău.

Din acest grup parlamentar fac parte nouă deputaţi din fostul Partid Şor (declarat în afara legii în iunie 2023) şi transfugi din Partidul Socialiştilor (prorus). Secretară a grupului este deputata Marina Tauber, ex-vicepreşedinte al Partidului Şor, cercetată în mai multe dosare penale privind acceptarea finanţării ilegale a fostei formaţiuni şi sancţionată la nivel internaţional pentru destabilizarea Republicii Moldova. Reghina Apsostolova, din acelaşi partid Şor, a fost numită vicepreşedinte al grupului.

Reprezentanţii noului grup parlamentar au cerut audierea şefilor de la Parchetul General, Ministerul de Interne, Serviciul Vamal şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în legătură cu percheziţiile la aeroport a membrilor săi după o vizită efectuată la Moscova.

În 22 aprilie, autorităţile moldovene au confiscat peste 20 de milioane de lei moldoveneşti de la persoane care veneau de la Moscova, unde au participat la evenimentul de creare a blocului politic prorus „Victorie”, coordonat de oligarhul Ilan Şor, şi au încercat să introducă aceşti bani ilegal în ţară. Pe lângă verificările de la aeroport, în cadrul dosarului au fost desfăşurate şi peste 100 de percheziţii, inclusiv în afara Chişinăului, în cadrul cărora de asemenea au fost ridicate sume mari de bani. În total, forţele de ordine au confiscate sume echivalând cu peste 1 milion de dolari, conform media de peste Prut.

La 21 aprilie, la Moscova a fost creat blocul prorus „Victorie-Pobeda”, format din mai multe partide afiliate lui Ilan Şor, care se ascunde Rusia, pentru a evita ispăşirea celor 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară din 2014.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: