Republica Moldova lansează o nouă linie electrică spre România, cu sprijin american. „Asistăm la un eveniment istoric.”

Sursa foto: X

O a treia linie aeriană de înaltă tensiune care va conecta Republica Moldova de România va fi construită cu sprijinul USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Conexiunea se va face între stațiile electroenergetice Strășeni și Gutinaș, iar linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri.

Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția porțiunii moldovenești a liniei de înaltă tensiune a fost semnat, la Strășeni, de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și administratoarea adjunctă a USAID, Isobel Colema, arată moldova1.md.

„Asistăm la un eveniment istoric”, a punctat ministrul Energiei de la Chișinău.

Oficialul a precizat că, trei ani în urmă, Republica Moldova era total dependentă de gaze rusești și de infrastructura energetică din stânga Nistrului.

„În toată această perioadă am fost dependenți și din punct de vedere al gazelor și din punct de vedere al energiei electrice indirect de Federația Rusă. În doar trei ani am reușit să ajungem cu dependență de la 100% la 0% pentru teritoriul pe care îl controlăm, tot ce ține de gaze”, a declarat Victor Parlicov.

Potrivit oficialului, către sfârșitul anului 2028, Republica Moldova se va putea integra și în piața energetică europeană, prin piața română.

„Fără această colaborare, fără această deschidere, fără acest sprijin politic necondiționat pe care Bucureștiul l-a avut întotdeauna față de Republica Moldova, și în special cu parcursul european al Republicii Moldova, nu am fi putut să atingem acea viteză pe care o avem astăzi de realizare a proiectelor infrastructurale, de asigurare a securității și de a obține niște prețuri mai favorabile pentru consumatorii noștri. Mulțumesc României, mulțumesc poporului american pentru sprijin, pentru că până la urmă sunt banii plătitorilor de taxe și asta trebuie să înțelegem”, a mai specificat Victor Parlicov.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: