Rețelele sociale se micșorează și devin tot mai înșelătoare

În 2024, rețelele de socializare se vor micșora. Nu ca influență, bineînțeles. Pe măsură ce SUA se vor confrunta cu alegeri care vor fi probabil atât generatoare de diviziuni, cât și adesea lipsite de realism, rețelele de socializare vor fi din nou un câmp de luptă pentru opinia și percepția publică. Dar platformele pe care vor avea loc aceste conversații vor fi mai mici ca dimensiune, mai diverse și mai puțin interconectate, relatează revista americană WIRED.

În perioada premergătoare alegerilor din 2016, Donald Trump a descoperit că se poate adresa direct unui public de zeci de milioane de persoane pe Twitter. Alungat de pe platformă după insurecția din 6 ianuarie, Trump s-a mutat pe mult mai mica rețea Truth Social, al cărei principal punct de vânzare părea să fie chiar prezența sa. Trump a pierdut ceva prețios atunci când a fost înlăturat de pe Twitter: capacitatea de a vorbi în „sala mare” – o platformă care îi conferea avantajul de a se adresa unei mari părți a persoanelor interesate de afacerile publice.

„Spațiile” vaste, precum Twitter și Instagram, sunt câmpuri de luptă continue pentru atenție. Ele sunt neprețuite pentru activiști, care doresc ca mesaje precum #MeToo și #BlackLivesMatter să ajungă la noi adepți ai mișcării, și pentru influenceri care își construiesc influența și veniturile prin formarea unui public interesat. Dar ele sunt, de asemenea, spații conflictuale în mod inerent, deoarece persoanele cu puncte de vedere diferite se ceartă cu privire la tipurile de discursuri adecvate „spațiului” respectiv.

Trump vorbește pentru un public mai puțin numeros, într-o „sală” mai mică, dar în care aproape toți cei care îl ascultă sunt de acord cu el. Nu va fi niciodată dat afară de pe Truth Social, pentru că declarațiile sale, oricât de incendiare ar fi, reprezintă rațiunea de a fi a rețelei.

Conștient sau nu, alte platforme se îndreaptă în aceeași direcție. Destrămarea Twitter de către Elon Musk îl transformă într-o „cameră mai mică”, un spațiu sigur pentru extremiști care îi face nesiguri pe cei care nu le împărtășesc opiniile.

Reddit, mult timp unul dintre cele mai interesante spații pentru conversații informate și de actualitate, își pierde utilizatorii pe măsură ce implementează politici nepopulare, asemănătoare celor impuse de Musk, în speranța de a genera veniturile de care are atâta nevoie. Unele subcategorii din diferite forumuri de pe Reddit migrează către Discord, unde conversațiile lor nu se vor suprapune cu alte mii de subiecte de pe Reddit, dar unde au control deplin asupra regulilor de circulație pe care le aleg.

Rețelele mai mici pot fi spații extrem de importante pentru comunitățile care simt nevoia de sprijin și solidaritate. Atunci când un om caută sprijin pentru a trăi cu diabet sau fără alcool, nu urmărește confruntarea, ci camaraderia, confortul și sfaturile constructive.

Dar spațiile mici au un mare dezavantaj: sunt la fel de utile pentru naziști ca și pentru cei care tricotează. Aceste conversații, izolate de o examinare exterioară, pot normaliza punctele de vedere extremiste și pot conduce oamenii mai adânc în subiecte noocive pentru care și-au exprimat un interes trecător.

Avem nevoie de rețele de tip „cameră mică” – acestea ajută străinii să se cunoască între ei, creând un capital social și o legătură între oameni care nu ar putea interacționa niciodată în lumea fizică. Însă ele fragmentează și mai mult sfera publică, ceea ce înseamnă că alegerile din 2024 ar putea fi chiar mai fracturate decât cele pe care le-am văzut până acum în era rețelelor sociale.

Autor: Ethan Zuckerman, wired.com. Credit foto: open.lib.umn.edu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL