Simona Halep, încă un an greu. A fost suspendată patru ani şi aşteaptă judecata TAS

sursa foto: twitter-wimbledon
Sursa foto: Twitter / Wimbledon

„2022 norii tăi au fost grei, 2023 arată-mi soarele, te rog”, a fost mesajul Simonei Halep la finalul anului 2022. În acel an, Simona a fost depistată pozitiv şi a divorţat de Toni Iuruc. Dar, pentru româncă, nici 2023 nu a fost mai bun din punct de vedere sportiv, după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj.

În 2022, la 21 octombrie, sportiva din Constanţa anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat.

Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, la 19 mai în acest an apare o nouă acuzaţie: încălcare a regulamentului antidoping, din cauza “neregulilor în paşaportul său biologic”.

Acuzaţia suplimentară, constând în neregulile din paşaportul biologic, s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experţi ABP. Această acuzaţie este separată şi în plus faţă de cea legată de Roxadustat, din august 2022, care a atras suspendarea provizorie iniţială a Simonei Halep.

La sfârşitul lunii iunie, ea a fost audiată la Londra în acest caz de dopaj, ea prezentându-şi argumentele timp de două zile.

În 21 august, Simona părăseşte clasamentul WTA, după ce aproape zece ani a fost în top.

Dar decizia şocantă apare la 12 septembrie, când Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP). Imediat Simona Halep a anunţat că va face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrală a tribunalului independent Sport Resolutions în cazul Simona Halep, documentul fiind redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informaţiile personale de sănătate.

Între altele, se menţionează că fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat şi cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus că suplimentul poate fi folosite în siguranţă, deoarece pe etichetă nu figurau substanţe interzise şi nu părea a fi riscant.

Aşa cum a anunţat, Simona a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în 24 octombrie, iar după lungi tergiversări, TAS a anunţat că acest caz va fi analizat în perioada 7-9 februarie 2024.

În 15 decembrie, într-un interviu pentru Euronews, Simona recunoaşte că a avut un şoc când a fost testată pozitiv şi reiterează faptul că este nevinovată.

Tot atunci, ea anunţă că nu mai colaborează cu Academia Mouratoglou şi că au trecut mai multe luni de când a vorbit ultima dată cu Patrick Mouratoglou.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: