Reuters: Românii apelează din nou la TikTok pentru a se orienta în alegeri

Sursa foto: Freepik

Mulți tineri români recurg din nou la platforma de video-sharing TikTok pentru a primi îndrumări despre cum să voteze în alegerile prezidențiale de duminică.

Acestea sunt reluate după ce au fost anulate în urma unor acuzații de ingerință rusă prin intermediul unor conturi TikTok suspecte, relatează Reuters.

Cu aproximativ 9 milioane de utilizatori TikTok, țara cu 19 milioane de locuitori a înregistrat o creștere a numărului de astfel de conturi anul trecut, în timpul unei campanii care a dus în cele din urmă la anularea alegerilor din 24 noiembrie. Moscova a negat acuzațiile de manipulare, arată news.ro.

AUDIENȚĂ TÂNĂRĂ

Audiența TikTok din România este predominant tânără: 64,6% au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 33,7% au vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, potrivit Start.io, o platformă de publicitate mobilă care analizează datele utilizatorilor de aplicații.

Tinerii intervievați de Reuters în centrul Bucureștiului în această săptămână au declarat că obțin informații din diverse surse online, printre care și TikTok.

Andrei, un inginer care a refuzat să își dea numele complet, a declarat că are încredere într-o măsură limitată în ceea ce vede pe TikTok, iar site-urile media de știri par mai credibile. Dar el spune că o treime dintre persoanele pe care le cunoaște și-au bazat deciziile politice pe materiale de pe TikTok.

Andreea, o studentă care, de asemenea, nu și-a dezvăluit numele complet, a declarat că a fost influențată politic în mare măsură de videoclipurile de pe TikTok. Ea a vizionat multe videoclipuri politice pe TikTok și acestea au ajutat-o să se simtă mai aproape de viața candidaților.

TIKTOK, ÎN VIZORUL COMISIEI EUROPENE

TikTok dă asigurări că a format un grup de lucru pentru a asigura moderarea eficientă a conținutului și a lansat o campanie de educație mediatică pentru a ajuta utilizatorii să identifice dezinformarea. În ianuarie, compania a declarat că a blocat crearea a peste 116.000 de conturi spam în România în a doua jumătate a lunii decembrie.

Guvernul României a ordonat ca materialele de campanie de pe rețelele sociale să fie clar etichetate ca atare, în timp ce presa locală a scris că Biroul Electoral Central a ordonat eliminarea a peste 500 de mesaje neverificate sau etichetate greșit.

În urma alegerilor anulate, Comisia Europeană a inițiat o procedură oficială împotriva TikTok pentru presupusa incapacitate de a limita interferența în vot.

Pe măsură ce următoarea rundă de alegeri din România se apropie, TikTok anunță o serie de actualizări care consolidează activitatea continuă de a proteja platforma și de a conecta comunitatea la informații despre alegeri de încredere.

TikTok le oferă oamenilor oportunitatea de a descoperi și a se conecta cu conținutul și creatorii care îi inspiră. În perioadele electorale, TikTok lucrează continuu pentru a proteja platforma și pentru a menține un spațiu civilizat, în care utilizatorii se pot exprima liber și pot construi comunități.

Mii de specialiști în Trust & Safety și Security au protejat TikTok în peste 200 de alegeri din întreaga lume în ultimii cinci ani, inclusiv cele din Germania și Croația, precum și alte alegeri desfășurate deja în Europa în acest an. Astăzi, TikTok consolidează această activitate prin lansarea Centrului Electoral dedicat alegerilor din România, printr-o nouă campanie de educație media și prin colaborarea continuă cu peste 20 de parteneri de fact-checking.

Conectarea oamenilor la surse de informare de încredere

Pentru a sprijini comunitatea în accesarea informațiilor oficiale privind aceste alegeri, TikTok a lansat săptămâna trecută un Centru Electoral, disponibil utilizatorilor prin funcția de Căutare și prin bannere afișate la conținutul relevant despre alegeri. Centrul Electoral oferă informații esențiale, date importante și direcționează utilizatorii către site-ul Autorității Electorale Permanente. De asemenea, include informații despre politicile TikTok și sfaturi de educație media pentru crearea, distribuirea și interacțiunea cu conținutul, dezvoltate în parteneriat cu Funky Citizens.

Promovarea educației media

Susținerea comunității reprezintă un pilon esențial al strategiei TikTok. Prin urmare, TikTok continuă să investească în inițiative de educație media pentru a le oferi membrilor comunității abilitățile necesare pentru a analiza critic conținutul online, a identifica dezinformarea și a accesa surse de încredere.

Înaintea alegerilor prezidențiale din România, TikTok lansează o campanie de educație media în colaborare cu o serie de parteneri media importanți din România pentru a încuraja gândirea critică și a ajuta comunitatea să facă distincția între fapte și ficțiune atunci când vizualizează conținut online.

În cadrul campaniei, partenerii media au realizat o serie de videoclipuri educaționale care explică cum pot utilizatorii să recunoască și să evite dezinformarea, le oferă instrumentele necesare pentru a evalua critic conținutul online și îi ghidează către surse oficiale. Aceste videoclipuri sunt disponibile comunității din România prin intermediul Centrului Electoral și vor fi promovate activ pentru a le asigura vizibilitate pe parcursul perioadei electorale.

Protejarea integrității platformei

Dezvoltarea Centrului Electoral este doar o parte a activității mai ample de a proteja integritatea TikTok. Această activitate este condusă de Grupul de lucru dedicat alegerilor, alcătuit din experți în securitate cibernetică, activități înșelătoare, dezinformare și integritate electorală. Grupul de lucru coordonează activitatea de a proteja platforma, utilizând atât tehnologii avansate de moderare, cât și moderare umană. Aceștia continuă să protejeze cu rigurozitate comunitatea TikTok, pentru ca oamenii să se exprime în siguranță pe subiecte care contează pentru ei, aplicând o serie de măsuri menite să asigure respectarea politicilor detaliate în hub-ul global pentru integritatea alegerilor.

TikTok colaborează activ cu toate autoritățile relevante în contextul alegerilor, punându-le la dispoziție canale dedicate prin care pot raporta conținutul despre care consideră că poate încălca fie Regulile Comunității TikTok, fie reglementările în vigoare. În pregătirea pentru alegerile care urmează, TikTok a extins și mai mult accesul la aceste instrumente prin adăugarea unor instituții guvernamentale și a unor instituții de specialitate locale suplimentare. Această inițiativă sporește transparența și, în același timp, consolidează angajamentul ferm al TikTok de a colabora îndeaproape cu autoritățile de reglementare locale. De asemenea, se bazează pe activitatea pe care TikTok o desfășoară deja, de a colabora cu instituții locale precum fact-checkeri și ONG-uri, pe care le-a adăugat în Canalul de Parteneri Comunitari al TikTok. Mai mult, TikTok lucrează în cadrul Sistemului de Răspuns Rapid în baza Codului de Conduită privind Dezinformarea al Uniunii Europene, care ajută la adresarea provocărilor urgente ce ar putea pune în pericol integritatea procesului electoral.

TikTok lucrează continuu pentru a păstra integritatea platformei, în special în timpul alegerilor. În România, TikTok va continua să investească pentru a preveni potențialele amenințări și pentru a facilita accesul la surse sigure de informare pentru cei care interacționează cu conținutul electoral din aplicație, colaborând totodată cu autoritățile naționale și regionale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: