Focuri spectaculoase de artificii şi petreceri grandioase. Aşa vor întâmpina marile oraşe ale lumii Noul An. La New York, lumea se va aduna în Times Square pentru a aştepta ca bila luminoasă să cadă la miezul nopţii. Revelionul din acest an vine însă şi cu interdicţii. Din motive de siguranţă, la Paris, autorităţile au interzis vânzarea şi consumul de alcool pe bulevarde de la ora 16. Iar în Marea Britanie, evenimentele în aer liber au fost anulate în cel puţin două oraşe, din cauza vremii nefavorabile.
Primii care intră în Noul An sunt cei din Insulele Kiribati. O oră mai târziu, cei din Noua Zeelandă, iar mai apoi, vine rândul unuia dintre cele mai aşteptate focuri de articii din lume, cel de la Sydney, care era cât pe ce să fie anulat din cauza unei greve a lucrătorilor feroviari. Revelionul se mută apoi pe continentul asiatic. În Japonia, Taiwan şi China continentală vor avea loc petreceri grandioase.
De pe listă nu poate lipsi nici New York-ul. Pregătirile pentru noaptea dintre ani sunt în toi şi aici. Celebrul glob de cristal, care va coborî la miezul nopţii în Time Square, a fost asamblat şi testat cu succes. Pitbull va fi gazda petrecerii de anul acesta şi tot el a fost cel care a pus ultimele beculeţe în celebra bilă luminoasă.
De 117 ani, căderea bilei în Times Square marchează trecerea în Noul An. Excepţie au făcut doar anii 1942 şi 1943, când tradiţia nu s-a mai ţinut din cauza războiului. Anul acesta, globul de cristal, care ascunde cifrele noului an, are 32.000 de led-uri. Astăzi, la ora 23:59, globul începe să coboare pe catargul de 43 de metri, iar călătoria până jos durează fix 60 de secunde.
Schimbarea anilor nu vine însă cu artificii colorate în toată lumea. În Marea Britanie, evenimentele în aer liber au fost anulate în cel puţin două oraşe – Blackpool şi Edinburgh – din cauza vremii nefavorabile. Meteorologii au emis un cod galben de vânt puternic şi ploi abundente. Oamenii sunt revoltaţi.
„Sunt dezamăgită. Foarte dezamăgită. E păcat. Sunt sigură că ar fi venit mulţi oameni”, spune o femeie. „În următoarele zile, este posibil ca vremea să provoace unele perturbări. Ramâne la latitudinea consiliilor şi organizatorilor dacă vor anula anumite evenimente”, explică Alex Deakin, meteorolog.
Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la doi în Italia
În Italia, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la doi, adică ultimul înainte de un atac propriu-zis. Pieţele unde vor avea loc concerte vor fi păzite de mii de poliţişti, iar participanţii la petrecerile publice vor fi controlaţi la sânge.
10.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi şi la Paris pentru noaptea de Revelion. Focul de artificii va avea loc pe Champs-Élysées, unde sunt aşteptaţi mii de spectatori. Din motive de siguranţă, au fost interzise vânzarea şi consumul de alcool pe bulevarde de la ora 16. Măsuri asemănătoare au luat şi autorităţile din Strasbourg sau Veneţia.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News