Primul transplant parțial de inimă din lume, un succes la aproape doi ani de la intervenție

medici
Sursa foto: Pixabay

Owen Monroe, un bebeluș care s-a născut cu o boală rară de inimă, devenea în 2022, primul caz din lume de transplant parțial de inimă. O poveste fabuloasă, posibilă printr-o procedură medicale care până atunci nu mai fusese încercată.

Owen avea un defect congenital rar numit truncus arterioza. În mod normal, oamenii au două vase de sânge majore care ies din inima. Cu arterioza trunchiului, care afectează aproximativ mii de copii la nivel mondial în fiecare an, aceste două vase sunt unite, permițând amestecului sângelui oxigenat cu sarac în oxigen.

În timpul unei intervenţii de opt ore, chirurgii de la Clinica universitară Duke, din Statele Unite, au fuzionat, pentru prima dată, arterele şi valvele vii de la inima unui donator la inima unui nou-născut, creând un potenţial nou domeniu în chirurgia cardiacă. Și aici intervine să zicem și miracolul științei.

Una dintre multele părţi dificile în efectuarea unei intervenţii chirurgicale cardiace la un copil, este faptul că, atât inima, cât şi copilul, cresc. Folosirea unor valve artificiale nu ar fi permis creşterea odată cu copilul, necesitând înlocuiri frecvente, implicând proceduri chirurgicale care au o rată de mortalitate de 50%.

Însă acest transplant parțial de inima a reușit să facă ceea ce părea imposibil. Valvele şi arterele funcţionale au crescut odată cu pacientul pediatric, aşa cum a presupus echipa de pionierat care a realizat procedura la Clinica americană Duke.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL