Acţiunile japoneze au crescut marţi cu cea mai mare marjă intrazilnică din octombrie 2008, conducând pieţele asiatice în creştere, într-o inversare izbitoare a vânzării globale din ziua precedentă.
Pe fondul avertismentelor din premarket din partea analiştilor, care au avertizat că investitorii trebuie să se aştepte la o volatilitate extraordinară, indicele general Topix a crescut cu peste 10 % în cursul sesiunii de dimineaţă de la Tokyo, investitorii începând să caute chilipiruri, iar yenul s-a stabilizat la aproximativ 144,607 yeni, după două săptămâni de creştere accentuată, scrie Financial Times.
Revenirea Topix şi revenirea cu 9 % a mediei Nikkei 225, mai restrânsă şi cu o pondere ridicată a tehnologiei, au avut loc în pofida scăderilor puternice înregistrate peste noapte pe pieţele americane, inclusiv o scădere de 3 % a S&P 500. Wall Street are plus 0,8% prin Dow Jones în contractele futures şi plus 1,3% prin S&P.
Pieţele globale au scăzut în ultimele zile pe fondul temerilor că Rezerva Federală a reacţionat prea lent la semnele de slăbire a economiei SUA şi ar putea fi nevoită să recupereze teren printr-o serie de reduceri rapide ale ratei dobânzii. Totuşi, cele mai afectate au fost acţiunile japoneze, care au scăzut luni cu peste 12 %.
Însă revenirea de marţi s-a dovedit la fel de spectaculoasă. La un moment dat, media Nikkei 225 a crescut cu 3 453 de puncte – cea mai mare creştere intraday din istorie. Graba de revenire pe piaţa acţiunilor din Japonia a fost atât de intensă încât tranzacţionarea contractelor futures Nikkei şi Topix a fost suspendată automat în cursul sesiunii de marţi dimineaţă.
Raliul a avut ecou şi pe alte pieţe asiatice, indicele sud-coreean Kospi crescând cu 3 procente în cursul dimineţii. Indicele bursier taiwanez, care a înregistrat luni cea mai mare scădere din istorie, a recuperat 1 %, în timp ce producătorul de cipuri TSMC a crescut cu 5,5 %.
Atul Goyal, analist de acţiuni pentru Japonia la Jefferies, a declarat că, deşi frica a cuprins pieţele, scăderea de luni a anumitor acţiuni japoneze a fost „mult prea extremă”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News