Jurnalista Sorina Matei anunță începutul revoluției în PSD: Titus Corlățean alături de mai mulți lideri contestă actuala conducere. Nu mai puțin de patru grupări de social-democrați și-ar disputa șefia partidului.
„Mai multe evenimente care s-au succedat în ultimele luni au transformat PSD într-un partid care stă pe un butoi cu pulbere.
În primul rând, liderilor PSD – Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu și Mihai Tudose – li se reproșează pierderea succesivă a alegerilor prezidențiale și – o premieră negativă post- decembristă în ultimii 35 de ani: ratarea turului 2 de scrutin al alegerilor prezidențiale, cu doi candidați – Marcel Ciolacu și Crin Antonescu.După eșecurile care au zdruncinat PSD, în partid nu s-a întâmplat mai nimic. Doar Marcel Ciolacu a fost forțat cu greu să facă un pas în spate, în schimb restul conducerii partidului a rămas pe poziții și a tentat partidul să rămână la guvernare doar pentru ca liderii să își mențină pozițiile și să se evite schimbări în profunzime, în condițiile în care toate cercetările arată că PSD își pierde electoratul în favoarea AUR.
O a doua problemă care a generat nemulțumiri în PSD se referă și la modul în care Sorin Grindeanu, ca președinte interimar, a negociat cu Nicușor Dan, Ilie Bolojan, Dominic Fritz și Kelemen Hunor portofoliile PSD în actualul Guvern.
Grindeanu ar fi ales în primul rând portofoliul Justiției – pentru protecția liderilor de scandalul „Nordis” – în care des au fost invocate numele lui Marcel Ciolacu, al său personal și al lui Alfred Simonis, dar și pentru „protejarea” lui Paul Stănescu de anchetele EPPO.
În schimbul Justiției, Grindeanu ar fi abandonat portofolii importante ca Externele, Apărarea și Economia, cedând USR aceste ministere. USR cu 12,2% din Parlament a ajuns astfel să aibă 20% din actualul Guvern, arată surse PSD, fiind principalul partid avantajat în negocierile purtate de Grindeanu.
O altă situație care a generat tensiuni în PSD a fost nominalizarea lui Mihai Busuioc la CCR. Potrivit altor surse din partid, atât Sorin Grindeanu cât și Marcel Ciolacu au discutat separat cu mai mulți lideri PSD și le-au spus că „trebuie” votat Busuioc pentru CCR, fostul șef controversat al Curții de Conturi.
Astfel, la votul dat în grabă în partid, Busuioc a obținut 20 de voturi, Robert Cazanciuc 9 voturi și Florin Iordache – 3 voturi, Busuioc fiind impus de Grindeanu și Ciolacu pentru nominalizarea la CCR, chiar dacă nu îndeplinea criteriile legale.
Ulterior, după ce scandalul a izbucnit în presă, liderii PSD au spus colegilor de partid că au votat astfel pentru că aceasta a fost recomandarea lui Ciolacu și Grindeanu, neștiind exact pe ce „filiere externe” Busuioc a ajuns să fie impus ca nominalizare PSD la CCR”, susține Sorina Matei pe blogul său.
Potrivit acesteia, nu mai puțin de 4 grupări din PSD își dispută la acest moment supremația pentru viitorul Congres din toamna acestui an.
„Prima grupare este condusă de Sorin Grindeanu care împreună cu Olguța Vasilescu, alți lideri ai vechii echipe Ciolacu și Marian Neacșu – încearcă să se instaleze la șefia PSD. Lui Sorin Grindeanu i se reproșează vulnerabilitățile în scandalul „Nordis” dar și faptul că a fost șef/ responsabil în campaniile prezidențiale ale PSD și nu a făcut un pas în spate. În plus, din cauza vulnerabilităților – cunoscute și în rândul coaliției – PSD pare un partid captiv în care deciziile i se impun din „alte zone”.
A doua grupare din PSD care vizează șefia partidului îl are în centru pe Paul Stănescu, actualul secretar general. Paul Stănescu, cu „probleme la EPPO” și cu șefia Curții de Conturi pierdută, a întrebat ieri PSD dacă guvernează sau face doar figurație ca să asigure stabilitatea guvernamentală. Potrivit unor surse, Paul Stănescu încearcă să-l impună pe Mihnea Costoiu, apropiat de foști șefi ai serviciilor secrete, șef în PSD.
A treia grupare din PSD care încearcă să câștige conducerea la Congresul din toamnă este condusă de Alfred Simionis, președintele CJ Timiș, implicat și el, alături de Grindeanu în scandalul Nordis. Simonis ar fi contactat mai mulți șefi de organizații PSD pentru a susține o candidatură comună la viitorul Congres.
A patra grupare din PSD îi are în centru pe Titus Corlățean, Bogdan Ivan, și alți lideri de organizații din PSD care merg pe ideea schimbării tuturor liderilor cu probleme din PSD, care au adus deservicii partidului, și care cer ca „garda veche” să facă un pas în spate. În această grupare s-ar mai regăsi Ionuț Pucheanu, Constantin Toma, Gabriel Zetea, Corneliu Ștefan și Victor Negrescu.”
Corlățean susține că PSD n-a avut cei mai buni candidați la Președinția României, a făcut greșeli, partidul are o inadecvare la societate și a rămas încremenit. Tocmai de aceea a anunțat că va face parte dintr-o echipă care să trimită actuala conducere PSD acasă și să înnoiască partidul. A spus că vrea alături de el oameni din PSD care au performat în județele lor, lideri dinamici, integri, proaspeți, cu o imagine bună și buni comunicatori:
„Voi susține crearea unei echipe care să înnoiască partidul. Ce va fi, vom vedea. Este prea devreme. Nu am eu dilemele de leadership, de șefie. Dar cu certitudine este nevoie de o schimbare în bine în PSD, să dea o șansă PSD. Procentul acesta de 13,7 % nu l-a mai avut PSD niciodată în istorie”.
Citește AICI materialul integral
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News