VIDEO Rezultate oficiale Exit-poll: Nicușor Dan câștigă un nou mandat la Primăria Capitalei. Situația la sectoare

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primele rezultate la alegerile locale 2024 au fost prezentate la ora 22.00, când s-au închis urnele. Nicușor Dan câștigă un nou mandat la Primăria Capitalei.

Rezultate oficiale Exit-poll CURS-Avangarde:

Alegeri București:

Nicușor Dan (ADU): 45%
Gabriela Firea (PSD): 24%
Cristian Popescu Piedone (PUSL): 13%
Sebastian Burduja (PNL): 10%
Mihai Enache (AUR): 4%

Alegeri Europarlamentare:

Alianța PSD – PNL: 54%
AUR: 14%
Alianța Dreapta Unită: 11%
UDMR: 5%
SOS: 3%
REPER: 3%

Alegeri pentru listele de consilieri județeni:
PSD: 35%
PNL: 28%

AUR: 12%
Alianța Dreapta Unită: 12%
UDMR: 5%

Alegeri Sectorul 1 București:

Clotilde Armand (USR): 41%
George Tuță (PNL): 41%

Alegeri Sectorul 2:

Radu Mihaiu: 43%
Rareș Hopincă: 43%

Duminică, 9 iunie 2024, românii au avut șansa de a își exprima opțiunile electorale în cadrul alegerilor locale. În acest rând de alegeri, românii au ales primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni.

Ministerul Afacerilor Interne anunţa, duminică seară, că, până la ora 20.00, s-au înregistrat 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral, 121 fiind încă în curs de verificare. S-au înregistrat 34 de cazuri medicale.

”Din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, până la această oră procesul electoral s-a desfăşurat fără incidente grave, fiind menţinut un cadru normal de legalitate. Până la această oră, au fost înregistrate 1.181 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral. 461 de sesizări nu s-au confirmat, iar 121 sunt in curs de verificare”, au transmis, duminică seară, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne

Instituţia precizează că şapte sesizări, care nu au fost de competenţa MAI, au fost transmise către alte autorităţi: 6 către Birourile Electorale competente şi una către Autoritatea Electorală Permanentă.

”Până la această oră, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la  posibile infracţiuni. De asemenea, au fost aplicate 361 de sancţiuni contravenţionale: 186 de amenzi de peste 200 de mii de lei şi 175 de avertismente”, a mai transmis MAI.

Potrivit MAI, poliţiştii din judeţul Călăraşi efectuează cercetări după ce 3 persoane s-au prezentat la secţia de votare şi au constatat că pe numele lor existau cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale.

De asemeena, în Judeţul Prahova, doi cetăţeni  germani au solicitat să voteze atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru europarlamentare, deşi nu aveau dreptul de a vota pentru alegerile europarlamentare. Acum sunt cercetaţi pentru fraudă la vot.

Poliţiştii din Olt cercetează un candidat la Consiliul Local după ce a însoţit două persoane în cabina de vot. Acesta a susţinut că a încercat să le ajute întrucât una era în vârstă, iar cealaltă nu ştia să citească. A fost sancţionat contravenţional.

Poliţiştii din Satu Mare au fost sesizaţi de către preşedintele unui birou electoral cu privire la faptul că o femeie s-a prezentat la secţia de vot cu intenţia de a vota a doua oară. A fost deschis dosar penal pentru  tentativă la fraudă de vot.

În plus, un bărbat din Suceava este cercetat după ce a fost văzut şi oprit de membrii comisiei secţiei de votare în timp ce încerca să introducă în urna de vot două buletine pentru alegerea primarului.

Într-o secţie din judeţul Giurgiu mai multe persoane şi-au adresat injurii. O persoană a fost sancţionată pentru continuarea campaniei electorale, iar alte două pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Poliţia municipiului Târgu Mureş a fost sesizată cu privire la faptul că mai multe autovehicule circulă pe drumurile publice, afişând mesaje electronice de încurajare a exercitării drepturilor electorale, alături de fotografia unui candidat. Poliţiştii au identificat în trafic 3 astfel de vehicule, iar ca urmare a celor constatate au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.200 de lei. O persoană a fost condusă la Poliţie pentru clarificarea situaţiei sesizate.

Într-o secţie de vot din Ilfov a fost depistat un bărbat care avea asupra lui un cuţit cu lama de aproximativ 16 cm. I s-a întocmit dosar pentru port de armă fără drept în spaţii rezervate procesului electoral.

În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal unui bărbat care s-a prezentat să voteze deşi avea actul de identitate expirat. Faţă de operatorul care i-a permis să voteze fără să sesizeze că actul de identitate nu e valabil se efectuează cercetări pentru neglijenţă în serviciu.

”Având în vedere numărul de sesizări privind persoane care şi-au fotografiat buletinul de vot, atragem din nou atenţia asupra faptului că alegătorii care îşi fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între  600  şi 1.000 de lei. Persoanele despre care s-au primit astfel de sesizări au fost deja amendate”, a mai transmis MAI.

Potrivit oficialilor instituţiei, în context electoral, au fost înregistrate 34 de cazuri medicale.

”Într-unul dintre cazuri, la o secţie de vot dintr-o localitate din judeţul Vaslui, o femeie în vârstă s-a dezechilibrat şi a căzut în rigola de scurgere a apei pluviale, lovindu-se puternic la cap. Poliţistul de frontieră, care asigura măsurile de protecţie a secţiei de vot, a intervenit rapid şi i-a acordat primul-ajutor până la sosirea ambulanţei. Femeia a fost transportată în stare stabilă la spital”, a mai transmis MAI.

În ultimele ore au continuat acţiunile în trafic, până acum fiind verificate aproximativ 16.360 de persoane cu 13.000 de vehicule. S-au aplicat 3.446 de sancţiuni contravenţionale şi au fost constatate 48 de infracţiuni.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: