Rise: Afacerile lui Șor cu Guvernarea Rusiei

Sursă foto: Facebook/ Ilan Şor

Oligarhul fugar Ilan Șor a intrat în afaceri cu Guvernul Rusiei, scriu jurnaliștii de la Rise Moldova. Potrivit sursei, s-a descoperit că în perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului constituțional privind vectorul pro-UE al Moldovei din 20 octombrie 2024, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova. 

Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni cu 15 milioane de dolari.

La rândul lor, alegătorii sunt îndemnați să spună „Nu” la referendum și să voteze pentru candidatul al cărui nume le este trimis prin aplicația Telegram de la Moscova.

Cu aproape două săptămâni înainte de ziua votului pentru alegerea președintelui și a referendumului, procurorii Anticorupție și poliția au efectuat percheziții la oamenii de încredere ai lui Ilan Șor, politicianul și oligarhul moldovean judecat în dosarul „Frauda bancară”.

„Persoanele, afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze alte persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum”, spune poliția.

În septembrie, când a început oficial campania pentru prezidențiale, 15 milioane de dolari au intrat în Republica Moldova din Rusia. Autoritățile susțin că acești bani ajungeau în conturile liderilor locali, simpatizanților și activiștilor grupului Șor, printr-o aplicație mobilă a unei bănci rusești.

„O sută treizeci de lideri teritoriali, care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți), după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca „Promsvyazbank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 45 de mii de lei”.

În rețeaua Șor, un vot pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și pentru a spune „Nu” la referendum valorează până la o sută de euro, susțin autoritățile.

„Noi nu vedem transferuri de la Șor la cetățeni, noi vedem transferul de la o bancă în adresa unui cetățean… Ei (oamenii) nu cunosc (de unde vin banii – n.r.)”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Instituția financiară la care s-a referit șeful IGP se numește PromsvyazBank (PSB), o bancă rusească de stat, sancționată internațional la câteva zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Această bancă se află sub controlul lui Vladimir Putin, desfășurând operațiuni financiare inclusiv pe teritoriul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar fiind prezentă și în așa-zisa Republică Populară Donețk.

Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat în aprilie curent că autoritățile locale, susținute de oligarhul Ilan Șor, au semnat un acord cu PSB (Promsvyazbank) în sectorul financiar și de credit.

La rândul ei, PSB explică pe pagina oficială că banca deschide conturi pentru pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. „Acest lucru le va permite să primească plăți suplimentare la beneficii prin sistemul de plată MIR, precum și transferuri de la cei dragi prin banca mobilă și online PSB. Toți pensionarii și angajații bugetari vor primi 2 000 de lei în cont în fiecare lună”.

PSB afirmă că gestionarea banilor și transferul acestora pe cardul propriu în Republica Moldova se va putea face prin banca mobilă sau internet banking-ul PSB. Deschiderea și întreținerea cardului sunt gratuite, iar plățile se fac în ruble, fără comision. Conversia pentru transferuri către carduri Visa și MasterCard din întreaga lume, precum și către Sberbank deținută de așa-zisele autorități de la Tiraspol, Agroprombank și Eximbank se va face la cursul băncii destinatarului în moneda de deschidere a contului”.

În iunie curent, bașcana Evghenia Guțul, susținea că peste 20 de mii de oameni au deschis conturi la banca rusească, iar banii au ajuns pe cardurile oamenilor.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: