Robert Cazanciuc, la Forumul Moldova-România: Suntem deficitari ca investitori în R. Moldova

Foto PS News

Vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, prezent la cea de-a doua ediție Forumul Moldova – România Capital Bridges, de la București, a vorbit, în exclusivitate, cu PS News, despre cât de larg este spațiul de investiții în Republica Moldova subliniind că dincolo de „podurile de flori”, faptul că anul acesta se va inaugura primul pod peste Prut va fi o dovadă de încredere pentru cetățenii moldoveni. Oamenii vor vedea că lucrurile se schimbă, cu adevărat.

“Eu merg la Chișinău de peste 20 de ani. Lucrurile erau foarte la început. În acea perioadă erau doar câteva evenimente care se organizau, câteva acțiuni concrete care se întâmplau.

 În Guvernul Ponta cred că a fost o explozie de lucruri de care era nevoie. Ne-a unit în mod real zona energetică. Am început foarte multe proiecte, a crescut schimbul comercial de la 1.000.000.000 euro în 2014, la 3 miliarde de euro. Astăzi sunt foarte multe proiecte de investiții dar, dincolo de entuziasmul legat de frații noștri, e nevoie de investiții concrete, e nevoie de proiecte concrete”.

Robert Cazanciuc: “Suntem deficitari la prezența noastră ca investori în Republica Moldova. 400 milioane de euro pare mult, dar este puțin, referitor la potențial”

“Avem deja companii din Moldova listate la bursă, altele care vor să fie listate la bursă. Îl auzeam pe prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean vorbind de un adevărat centru IT în Chișinău. Sunt lucruri pe care, dacă nu le discutăm, dacă nu ne întâlnim, nu știm că sunt potențiale.

Nu sunt neapărat un investitor, dar sunt apropiat de frații de dincolo de Prut. De fiecare dată vrem să găsim proiecte concrete, pentru că dacă oamenii vor vedea un sprijin real, dincolo de cel politic, un sprijin care să ajungă în viețile lor, în fiecare comună, în fiecare oraș, în capitala Chișinău, în educație, în orice lucru… să vadă o amprentă românească”.

Primul pod după 30 și ceva de ani, cred că va fi un moment de schimbare

“Nu trebuie doar să povestim despre podul de Flori. Sper să vedem, curând și un nou pod concret. După 30 de ani reușim să construim ceva, sper să îl putem inaugura anul acesta. Va fi primul pod după 30 și ceva de ani, pentru că acela cred că va fi un moment de schimbare, dincolo de momentul istoric.

 Cu siguranță va fi momentul în care va crește, cred, încrederea fraților moldoveni. Vor vedea că ceva se întâmplă cu adevărat. E nevoie de infrastructură adecvată. Nu ai cum să atragi investitorii. Am bătut Moldova de sus în jos. Am trecut prin foarte multe raioane. Se vede o mână de gospodar, dar, se vede, pe de altă parte, că infrastructura majoră dintre zonele principale ale Moldovei nu este întotdeauna pusă la punct. Și aici cred că mai sunt lucruri foarte multe de făcut. Democrația înseamnă încredere. Până la urmă, cei care guvernează, trebuie să fie preocupați cu adevărat și de viețile oamenilor, nu doar de proiectele politicienilor”.

Bursa de Valori București împreună cu MAIB și WOOD&Co, Raiffeisen Bank Internațional, EBA, AmCham au organizat Forumul Moldova – România: Capital Bridges. Această este continuarea primului forum din septembrie 2022. Evenimentul promovează cooperarea economică solidă și interconectarea piețelor de capital din Moldova și România. S-a discutat despre reformele macroeconomice, oportunități de investiții și progrese în sectorul bancar din Moldova, creând terenul pentru îmbunătățirea relațiile economice bilaterale, în contextul aderării Republicii Moldova la UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL