Roberta Anastase: Avem nevoie de o strategie complexă și multidimensională pe spațiul Mării Negre

Foto facebook Roberta Anastase

Marți, 19.03. a.c., a avut loc, la Palatul Parlamentului, „Forumul Marea Neagră”, un eveniment pe tema securității din regiune, în special securitate energetică. Făcând parte din grupul organizatorilor forumului, Roberta Anastase, membru al Comisiei pentru politică externă din Senat a vorbit, în exclusivitate pentru PS News, despre provocările de securitate și despre modul în care cooperarea poate ajuta la depășirea crizei declanșate de războiul din Ucraina.

„Este o dezbatere pe care o organizez împreună cu colegul meu, deputatul Răzvan Prișcă, pe temea securității la Marea Neagră, cu focus pe securitatea energetică.

În același timp, partenerii noștri sunt Centru de Studii George Marschall, un centru de studii focalizat pe studii de securitate realizate în parteneriat între guvernul american și guvernul german.

Temele mari sunt legate de provocările de securitate, de modul în care cooperarea poate ajută la depășirea acestei crize generate, pe de o parte de agresiunea asupra Ucrainei și evident, care are un impact și asupra securității energetice. Știm foarte bine că, în sine, această regiune am fost cu un grad de dependență foarte ridicat în raport cu Federația Rusă. Dar nu numai regiunea extinsă a Mării Negre suferă de această situație, ci și Uniunea Europeană, în ansamblu ei”, a subliniat Roberta Anastase.

Soluțiile pentru R. Moldova nu trebuie să rămână soluții de criză, ci trebuie să devină sustenabile

“Un subiect a fost chiar legat de Republica Moldova și de soluțiile date, în care, desigur, România joacă un rol important. Soluțiile pe care Uniunea Europeană și România, în acest subiect, lucrează, trebuie să fie oferite Republicii Moldova, în acest context, atât de volatil.

Aceste soluții nu trebuie să rămână niște soluții de criză, ci trebuie să devină niște soluții sustenabile. Acest schimb, de experiențe, de cunoștințe, de bune practici este un demers foarte important”.

Un alt scop este identificarea oportunităților care întotdeauna apar în momente de criză

“Avem reuniți în jurul mesei deopotrivă decidenți politici și guvernamentali, dar și reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, cercetători specializați pe spațiul Mării Negre. Contribuția și perspectiva fiecăruia dintre ei este importantă în conturarea unor răspunsuri la provocările care există regiunea extinsă a Mării Negre, dar în același timp și în identificare a oportunităților care întotdeauna apar în momente de criză”.

Vorbim despre un concept integrat de securitate

„ Vorbim de securitate energetică în mod special. Dar discuția nu poate fi ruptă, pentru că, de fapt, vorbim de un concept integrat și de o interdependență între toate aceste perspective ale securității sau lentile ale securității”.

Este foarte important ca investițiile în zona apărării să continue și să crească în consistență

„Noi am alocat 2,5% din PIB, bugetului Apărării, în acest an. Execuția bugetara a fost una mai mică, tocmai din cauza unor impedimente de ordin birocratic. Avem nevoie de o strategie complexă și multidimensională pe spațiul Mării Negre. O strategie din care România, evident, să fie parte, dar care trebuie să fie și a Uniunii Europene și deopotrivă, a Statelor Unite ale Americii”, a conchis Roberta Anastase.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL