Statele Uniunii Europene își epuizează gazele din depozite în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani. În România, ritmul de epuizare a gazelor înmagazinate este chiar mai mare decât media europeană, arată datele Gas Infrastructure Europe. Motivele sunt vremea rece, care duce la creșterea consumului, și scăderea importurilor de gaze pe mare, arată Financial Times.
Volumele de gaze înmagazinate a scăzut cu aproximativ 19% de la sfârșitul lunii septembrie până la jumătatea lunii decembrie, potrivit Gas Infrastructure Europe.
În ultimii doi ani, s-au înregistrat doar scăderi de o singură cifră în aceeași perioadă. Însă și temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale, iar consumul mai scăzut.
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, gradul de umplere a depozitelor din UE este în medie de 74,4%. În UE, nivelurile de stocare erau aproape de 90% la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.
În România, ritmul de golire este chiar mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de doar 69,5%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au rămas fără aproape o treime din cantitățile de gaze înmagazinate.
„Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe depozitele sale subterane în această iarnă decât în ultimii doi ani pentru a compensa importurile mai scăzute de gaze naturale lichefiate și pentru a satisface o cerere mai puternică”, a declarat Natasha Fielding, analist la Argus Media, potrivit Financial Times.
Europa s-a confruntat, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru importurile de gaze lichefiate din partea țărilor asiatice, care au fost atrase de prețurile mai mici decât în ultimii ani. Acest lucru a condus la o încetinire a importurilor și la necesitatea de a recurge mai mult la rezervele stocate.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News