România a trecut la ora de vară. Impactul asupra sănătății

Sursa foto: Pixabay

România a trecut la ora de vară, modificarea fiind făcută în noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie. CFR Călători a anunțat că activitatea de transport feroviar a trecut și ea la ora oficială de vară.

Modificarea s-a făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică – ora 03:00 a devenit ora 04:00. Trecerea la ora de vară nu a modificat mersul trenurilor în vigoare, circulaţia făcându-se conform orarului prevăzut în mersul trenurilor. Trenurile operate de CFR Călători au circulat după ora de iarnă până la 03:00, după care au plecat din gări la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile au circulat după graficele din mersul de tren în vigoare.

Impactul asupra sănătății

Pe de altă parte, specialiștii spun că schimbarea orei poate avea efecte asupra sănătății. De-a lungul timpului, trecerea la ora de vară a stârnit numeroase controverse. În primul rând, dacă perioada de lumină e mai lungă, se va munci mai mult.

Dar acomodarea poate avea și efecte adverse.

„La spital ajung pacienți, mai ales tineri, care au risc de infarct. Crește cu aproximativ 5-10% în primele 3 zile după schimbarea orei, așa că nu e de neglijat orice fel de durere precordială apărută în acest interval, ca un caracter de constricție, gheară, care radiază în gât sau în spate ori în umărul stâng. Pe de altă parte, sunt cei cu labilități psiho-emoționale și să știți că riscul de suicid crește timp de două săptămâni după schimbarea orei. Somnolența diurnă, dificultățile de adormire, modificările de apetit, durerile de cap, amețelile”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: