România, a treia țară din Europa ca pondere a populației care nu lucrează, deși e în vârstă de muncă

Sursa: X

Aproape o treime dintre românii care au vârstă de muncă nu lucrează, arată noi date Eurostat.

România este o economie în care există două situații aparent contradictorii: mulți oameni nu au loc de muncă, dar există și destui oameni care muncesc sub calificarea lor, arată Hotnews.ro.
În 2023, rata de supracalificare în România era de circa 16% (față de media UE de 22%), arată datele Eurostat, care consideră că un angajat e supracalificat dacă are studii superioare nivelului de calificare cerut de locul de muncă.

Femeile românce au o rată de supracalificare ușor mai mare decât bărbații, mai arată Eurostat. Dintre țările UE, rata de supracalificare a fost cea mai mare în Spania (36%), urmată de Grecia (31%) și Cipru (30%). În Luxemburg (5%), Danemarca și Cehia (fiecare 13%) s-au înregistrat cele mai scăzute rate.

În 18 din cele 27 de țări ale UE, femeile au avut rate de supracalificare mai mari decât bărbații, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Malta și Slovacia (ambele +8 puncte procentuale (pp)) și Italia (+7 pp). În 9 țări din UE, bărbații au avut rate mai mari de supracalificare, cele mai mari diferențe fiind înregistrate în Lituania (+5 pp), Letonia (+4 pp) și Bulgaria (+3 pp).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL