România, al doilea cel mai mare exportator de cereale din UE

grau cereale
Sursa foto: Unsplash

România și-a adjudecat a doua poziție în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE, cu livrări de peste 8,1 milioane de tone în anul comercial 2022/2023 ce tocmai s-a închis. Practic, puțin peste 19% din cantitățile care au părăsit granițele comunității au plecat din România. Suntem însă printre primii și la capitolul importuri, România raportând cele mai mari cantități dintre toate statele vecine Ucrainei.

România și-a păstrat poziția a doua printre marii exportatori de cereale ai UE și în anul comercial 2022/2023 ( 01/07/2022 – 30/06/2023) în ciuda producției slabe din vara și toamna trecută, arată o analiză Economica pe baza datelor Comisiei Europene.

Exporturile de grâu, făină de grâu comun – echivalent boabe, grâu dur, făină de grâu dur – echivalent în boabe, orz, malț – echivalent în boabe, porumb, secară, ovăz, sorg) au ajuns la 8,1 milioane de tone, cu 34,6% sub cantitățile livrate peste granițe anul anterior când fermierii au vândut 12,4 milioane de tone de cereale, reprezentând 27,3% din totalul de 45,5 milioane de tone livrate de blocul comunitar, scrie economica.net.

Anul acesta, UE a exportat în total 42,6 milioane de tone de cereale, din care peste 19% au provenit din România și 34,2% (14,5 milioane de tone) din Franța care a rămas lider de piață.

Urmează Germania, cu 6,2 milioane de tone și Polonia cu 4,2 milioane de tone, în contextul în care pentru realziarea clasamentului au fost adăugate și exporrturile de sorg, ovăz și secară care sunt zero în cazul României.

Pe categorii de cereale, România este cel mai mare exportator de porumb, cu 2 milioane de tone din 3,5 milioane de tone cât a livrat UE și al doilea cel mai mare exportator de grâu comun, după Franța, cu 4,6 milioane de tone dintr-un total realizat de comunitatea europeană de 31,1 milioane de tone.

Față de anul comercial trecut, exporturile de porumb s-au diminuat cu 52%, iar cele de grâu comun cu 26,9%. De asemenea dintre cele 8,1 milioane de tone exportate, peste 1,2 milioane de tone au fost de orz (vs 1,7 milioane de tone anul anterior), 5.400 de tone de făină de grâu și 2.130 de tone de malț. Suntem astfel și al treilea cel mai mare exportator de orz, după Franța (3,2 milioane de tone) și Germania (1,5 milioane de tone).

Suntem în topul importatorilor

Urmare a războiului din Ucraina care a schimbat traseul cerealelor din UE și către UE, România a devenit însă și unul dintre cei mai mari importatori ai UE. În țară au intrat în total 2,4 milioane de tone de cereale, dintr-un total de 39,5 milioane de tone ale UE. Din această cantitate adusă în România, au fost 1,3 milioane de tone de porumb, 926,2 mii de tone de grâu comun, 42.400 de tone de făină din grâu comun sau 120.000 de tone de orz. Suntem astfel cel mai mare importator dintre toate statele vecine Ucrainei în condițiile în care Polonia a raportat importuri de 2,2 milioane de tone, Ungaria de 1,9 milioane de tone, Slovacia – 713.000 și Bulgaria aproximativ 44.600 de tone.

Cel mai mare importator este Estonia, cu 13,9 milioane de tone.

Mărfurile din UE au venit cu precădere din Ucraina, Marea Britanie, Brazilia, Canada și Republica Moldova.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: