Bihor: Protest spontan la Mina Băița, din cauza salariilor

Sursa foto: captură video

Oamenii reclamă că de două luni nu și-au mai primit salariile, ca atare, luni de dimineața au întrerupt programul de muncă.

E protest spontan la mina Băița, minerii au refuzat să intre la muncă luni, de dimineață. Conform unor surse din zonă, nemulțumirile ar ține de întârzierile mari la plata salariilor, de peste două luni. ITM Bihor nu a fost anunțat despre intenția minerilor de a protesta.

„Noi am primit o notificare de la cei de la Mina Băița, în urmă cu mai bine de două săptămâni, pe care am redirecționat-o colegilor de la Maramureș în 14 septembrie, pentru că sediul firmei care deține mina este la Baia Mare”, ne-a declarat directorul Marius Rotaru.

Notificarea se referă la refuzul angajatorului de a renegocia contractul colectiv de muncă, la faptul că s-au înregistrat, de-a lungul timpului, întârzieri la plata salariilor și la reținerea și vărsarea contribuțiilor sociale. Contractul colectiv de muncă negociat în iunie 2021 a expirat în iunie 2023.

Conform informațiilor Bihon.ro, firma Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai, este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC, condusă de Andrew Prelea, fiul unui fost consul onorific al Australiei în România.

„Colegii au avut un protest spontan, din cauza unei restanțe la salariile din iulie, de 27% și din cauză că salariul pe augustul trebuia să intre în 15 septembrie, vineri, dar n-au intrat. Nu e prima dată, așa că oamenii s-au înverșunat. A început școala, oamenii au cheltuieli. Sunt cazuri unde și soțul și soția lucrează la noi. Am primit un răspuns de la București, că până în 20 septembrie vor intra banii”, a declarat pentru Bihon.ro liderul Sindicatului Mina Băița, Nicolae Drăgoșel.
Acesta a mai spus că în companie nu mai este contract colectiv de muncă: „așteptăm să vină să îl renegociem. Am inițiat o propunere dar nimeni, nimic. Nu răspund oficial la cerere”, zice liderul.

Conflictul s-a stins luni, în jurul amiezii, după ce angajații au primit o promisiune de la patronatul firmei că plata drepturilor salariale aferente lunii august 2023 respectiv restanțele din luna anterioară, vor fi achitate în 20 septembrie.

Compania a motivat neplata prin faptul că au existat întârzieri la plată din partea principalului beneficiar.

Citește mai mult pe bidon.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL