România are 834 de kilometri de autostradă și drum expres contractați

autostradă
Sursa foto: Unsplash

România are momentan 1008 kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, alți 834 km contractați și încă 95 km în licitație lucrări, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API). Potrivit lor, constructorii români au 60% din lucrări, urmați de turci, cu 20%, și italieni cu 13%.

„Suma totală contractată este de 10,8 miliarde euro la care adăugăm alte 2,1 miliarde euro estimate pe cele 4 proiecte aflate în procedură de achiziție, din care 1,37 miliarde euro pentru lotul cu Tunelul Meseș, perla coroanei. Prețuri fără TVA”, scriu reprezentanții API într-o postare pe Facebook.

Constructorii? „UMB și restul lumii”, adaugă cei de la API. Cu 53% din lungimea contractată a rețelei și 45% din suma tuturor proiectelor, UMB deține cea mai mare pondere. Dacă îi socotim și pe cei de la Coni, Erbașu și Dimex, vedem că românii au 60% din cei 834 km parafați și 50% din valoarea totală a loturilor, mai spun reprezentanții API.

Potrivit lor, turcii (Makyol, Alsim Alarko, Mapa – Cengiz, Ozaltin și Nurol) fac 20% din rețeaua aflată în execuție, dar au proiecte foarte grele și scumpe, așa că dețin 25% cotă de piață, valoric.

Italienii (WeBuild și Pizzarotti) construiesc aproape 13% din lungime, cu 17% valoric.

Cele două companii de origine austriacă, Strabag și Porr, sunt responsabile cu 4,6% din rețea și 4,9% valoric. Ceilalți doi antreprenori rămași, grecii de la Aktor și chinezii de la CCECC, au împreună 3,2% din totalul kilometrilor contractați și 2,3% din bani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: