România câștigă cazul Roșia Montană. Avocat: Această reușită intră în categoria miracolelor judiciare

Sursă foto: mining.com / Gabriel Resources

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources – decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces. Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit pentru PS News despre verdictul din cazul Roșia Montană. Acesta spune că decizia este surprinzătoare și ar trebui să mai avem puțină răbdare înainte de a ne bucura definitiv.

„Decizia este un absolut surprinzătoare însă trebuie să vedem din ce perspectivă este surprinzătoare. Faptul că ne-am setat așteptările spre a pierde procesul având în vedere declarațiile date de către factorii politici, faptul că dezbaterea publică se făcea doar pe informații puține și poate că o bună parte dintre ele incomplete, sau pur și simplu era atât de evident că o să pierdem procesul încât această reușită intră în categoria miracolelor judiciare.

Ținând cont de toate elementele, probabil că Tribunalul de Arbitraj care judecă în echitate de cele mai multe ori, a analizat și faptul că nu puteai să distrugi niște vestigii pentru a te îmbogății peste noapte. Sigur că din punct de vedere al dreptului decizia de a include în patrimoniul UNESCO un anumit bun nu poate echivala cu încălcarea contractului, iar mai mult decât atât, trebuie să ne aducem aminte că procesul a fost pornit de către Gabriel Resources, având în vedere că aceștia nu luau autorizația de mediu. Însă nu din vina statului român și din propria lor culpă.

Analizând la rece acum decizia pare cumva că România avea șanse bune încă de la bun început și nu erau lucrurile chiar atât de întunecate precum erau prezentate. Trebuie totuși să mai avem puțină răbdare până când să ne bucurăm definitiv și să așteptăm să expire termenul de contestație a celor care au pierdut”, a spus avocatul.

9 ani de procese

Amintim că, după nouă ani de proces, dosarul Roşia Montană se închide iar statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, în urma procesului câştigat cu Gabriel Resources, dar va avea de recuperat cheltuieli de judecată, a transmis preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

„România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie. S-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister. Mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României!”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Curtea de Arbitraj obligă la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă. De asemenea România va fi despăgubită pentru costurile de judecată cu suma de 1.154.774,34 Euro și 928,641.70 dolari plus dobândă.

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis, atunci, la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: