UPDATE, ORA 20.53
Casa de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), care a reprezentat România alături de casa de avocatură elveţiană LALIVE, a dat sâmbătă seară prima declaraţie în legătură cu arbitrajul internaţional legat de Roşia Montană.
„Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate şi a respecta atât drepturile investitorilor cât şi cele ale cetăţenilor României. Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România a şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor”, a declarat Crenguţa Leaua, partener la Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).
România a fost reprezentată în arbitraj de consorţiul LALIVE şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny şi Noradèle Radjai. Alţi membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey şi Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguta Leaua şi i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu şi Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, şi pe Mihaela Maravela şi Andreea Piturca.
România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană.
Comunicatul integral al LDDP: În dosarul Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) c. România (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronunţat Hotărârea Arbitrală în data de 8 martie 2024.
Printr-o decizie luată cu majoritate, tribunalul a respins toate pretenţiile reclamanţilor pe fond şi a acordat o parte substanţială din costurile de arbitraj ale României.
Tribunalul a fost compus din Prof. Pierre Tercier (preşedintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón şi Prof. Zachary Douglas.
Această decizie pune capăt procedurii arbitrale care a fost iniţiată de Gabriel Resources în iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, părţile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri şi au participat la două audieri principale, una între 2 şi 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, şi una între 28 septembrie şi 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice şi de cuantum.
Gabriel Resources a susţinut în cadrul arbitrajului că România a încălcat tratatul bilateral de investiţii Canada-România şi tratatul bilateral de investiţii Regatul Unit-România, inclusiv obligaţia de a nu expropria investiţiile fără despăgubiri. Gabriel Resources a solicitat în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.
UPDATE, ORA 17.12
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat sâmbătă despre decizia în cazul Roşia Montană, că avocaţii i-au spus că şansele noastre sunt minime şi că ar fi o minune dacă am câştiga. ”Iată că minunea s-a întâmplat şi ţara a scăpat de un mare necaz”, a mai comentat Boloş, el criticâns speculaţiile care au apărut în spaţiul public şi care sunt ”o formă de răutate” şi trebuie să fie mai temperate. Marcel Boloş a dat asigurări că Ministerul Finanţelor a apărat interesul public al României, aşa cum era firesc.
Ministrul Finanţelor a declarat că suma maximă de 6,7 miliarde de dolari vehiculată înainte de decizia în cazul Roşia Montană era o certitudine şi ştiau cu toţii de existenţa acestei sume maxime.
”Am socotit şi care ar fi varianta de cheltuială minimă, pe care să o avem şi aici din discuţiile cu colegii din Ministerul Finanţelor, documentele prezetate pentru cheltuielile efectuate erau de 800 de milioane de euro. Acestea erau datele problemei şi am discutat de sume care ar fi putut să le conţină aceatsă decizie care nu erau un secret pentru nimeni. Aveţi răbdare pentru că veţi afla în scurt timp strategia noastră de apărare. Nu aş vrea să încălcăm paşii aceştia procedurali, mai ales că am fost înştiinţaţi că 20 de zile suntem în procedura în acer nu avem voie să facem cunoscute aceste informaţii şi nu cred că se întâmplă nimic dacă mai avem puţină răbdare”, a mai comentat ministrul Marcel Boloş.
Întrebat dacă au exista interferenţe politice în ceea ce priveşte exploatarea resurselor, Boloş a precizat că ”acest lucru este de văzut în decizia care a fost emisă de instanţa arbitrală”.
”O să aflaţi adevărul la momentul potrivit”, a mai spus Boloş. Ministrul a fost întrebat şi dacă se aştepta la o astfel de decizie, el arătând că în ultima discuţie pe care a avut-o, împreună cu colegii de la direcţia juridică şi cu avocaţii, au analizat şansele pe care le avem pentru a pierde acest proces precum şi şansele pe care le avem pentru a câştiga acest proces.
”Am vrut să mă asigur că toate informaţiile, documentele, justificările, tot ce a trebuit din punct de vedere procedural s-a întâmplat pentru ca decizia să fie una în favoarea României. La acea discuţie, care a fost una cât se poate de profesionistă, spun eu, avocaţii mi-au spus că şansele noastre sunt minime şi că ar fi o minune dacă am câştiga. Şi atât”, a răspuns Marcel Boloş.
El a continuat: ”Iată că minunea s-a întâmplat şi din punctul acesta de vedere am spus că ţara a scăpat de un mare necaz iar ceea ce se întâmplă acum, cu speculaţiile şi tot ce apare în spaţiul public, care este şi o formă de răutate până la urmă, cred că trebuie să fie mai temperate pentru că Ministerul Finanţelor a apărat interesul public al României, aşa cum era firesc, şi toate acţiunile şi deciziile guvernamentale care de-a lungul timpului au fost luate în acest dosar şi nu întotdeauna au fost cele adecvate derulării procesului investiţional”.
UPDATE, ORA 14.49
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, salută faptul că România nu va trebui să plătească despăgubiri în cazul Roşia Montană şi îi felicită pe avocaţii implicaţi în acest sens.
Totodată, Turcan apreciază că Roşia Montană „ar trebui să reprezinte un caz şcoală” şi că „buna credinţă deseori ajunge să fie utilizată” împotriva celor care o manifestă.
„Sunt foarte bucuroasă că România evită plata de despăgubiri în dosarul Roşia Montană. Felicitări avocaţilor, care au lucrat ca acest lucru să devină realitate! Chiar şi când totul se termină cu bine, ca acum, ar fi util să reflectăm la ce lucruri putem evita pe viitor, pentru a nu mai apărea situaţii care să fie instrumentate împotriva României. Tot cazul Roşia Montană, din anii 90 şi până astăzi, ar trebui să reprezinte un caz şcoală. Buna credinţă deseori ajunge să fie utilizată împotriva celor care o manifestă”,
Ea adaugă că nu se cunosc cu certitudine intenţiile celor care iniţiat proiectul.
„Nu cred că e cineva care să ştie cu certitudine, acum, peste ani, dacă iniţiatorii proiectului au intenţionat realizarea lui sau dacă nu a fost, de la bun început, totul construit ca să se ajungă la un proces împotriva statului român. Neliniştea aşteptării s-a terminat chiar şi pentru aceia care înţeleg că tot întrebau în ultimele săptămâni, cum intenţionează să plătească statul, în tranşe sau integral. Acum au primit răspunsul, direct de la Washington, iar fantasma ‘miliardelor’ s-a năruit”, precizează Turcan.
UPDATE, ORA 13.04
România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană şi are de încasat 6 mil. euro. Iniţial, investitorul a cerut despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat în urma faptului că guvernele României nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Roşia Montană.
„Am câştigat procesul Roşia Montană (…) Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a transmis, vineri seară, Marcel Ciolacu.
Cronologia conflictului dintre România şi Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană
1997 – Gabriel Resources bate palma cu statul român pentru explotarea aurului de la Roşia Montană şi înfiinţează Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
2002-2008 RMGC cumpără proprietăţi în zonan proiectului în baza unui proiect de strămutare;
2002 – Primele proteste împotriva exploatarea de la Roşia Montană;
2011- Emil Boc, premier atunci, afirmă public că este nevoie de regândirea proiectului
2013 – Au loc proteste ample împotriva exploatărilor cu cianuri;
2013 – Guvernul Ponta, proaspăt în funcţie, nu acordă avizele de mediu pentru începerea exploatării la Roşia Montană
2016 – Ministerul Culturii sub guvernul Cioloş, condus de Vlad Alexandrescu, a iniţiat procesul de integrare a Roşiei Montane în patromoniul UNESCO;
2015 – Începe arbitrajul internaţional Gabriel Resources vs. statul român
30 iulie 2015 – Secretarul General înregistrează o cerere pentru instituirea procedurilor de arbitraj.
19 noiembrie 2015 – În urma numirii de către pârât, Zachary Douglas (australian) îşi acceptă numirea ca arbitru.
3 decembrie 2015 – În urma numirii de către reclamanţi, Horacio A. Grigera Náon (argentinian) îşi acceptă numirea ca arbitru.
21 iunie 2016 – În urma numirii de către Secretarul General, Teresa Cheng (chinez) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte.
21 iunie 2016 – Tribunalul este constituit în conformitate cu articolul 37(2)(a) al Convenţiei ICSID. Membrii săi sunt: Teresa Cheng (chinez), Preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor, Horacio Grigera Naón (argentinian), numit de Gabriel Resources; şi Zachary Douglas (australian), numit de România.
12 august 2016 – Tribunalul organizează o primă sesiune prin conferinţă telefonică.
7 februarie 2018 – În urma demisiei arbitrului Teresa Cheng, Secretarul General notifică părţile cu privire la vacanţa din Tribunal şi procedura este suspendată în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 10(2).
5 aprilie 2018 – În urma demisiei lui Teresa Cheng, Pierre Tercier (elveţian) îşi acceptă numirea ca arbitru preşedinte, numit de Secretarul General în conformitate cu acordul părţilor în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 11(1).
14 septembrie 2023 – Tribunalul declară procedura închisă în conformitate cu Regula de Arbitraj a ICSID 38(1).
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 11.49
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, după ce România a câştigat procesul cu Gabriel Resources privind proiectul minier de la Roşia Montană, că suntem astăzi la momentul adevărului, România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional. Preşedintele felicită echipele de specialişti implicate în susţinerea cauzei României.
”Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicit echipele de specialişti implicate cu profesionalism în susţinerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID. După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional”, a scris pe Facebook preşedintele Klaus Iohannis.
UPDATE, ORA 11.35
Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto și acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului de exploatare minieră auriferă omonim blocat, a transmis oficial că respinge ″cu tărie″ decizia Tribunalului de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, de a nega pretențiile la despăgubiri de miliarde de dolari ale companiei față de România.
Tribunalul arbitral, compus din 3 arbitri, a luat decizia cu o majoritate de 2 la 1, după o procedură arbitrală care a durat aproape 9 ani. Pe lângă că i-au fost respinse pretențiile, Gabriel Resources trebuie să plătească statului român circa 10 milioane de dolari, reprezentând cheltuieli de judecată și alte compensații.
″Compania respinge cu tărie decizia majorității, care este întrutotul inconsistentă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum este demonstrat de către opinia separată convingătoare a unuia dintre arbitri″, se arată într-un comunicat de presă al Gabriel Resources.
Citește mai mult AICI
UPDATE, ORA 11.21
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, vineri seară, verdictul în procesul Roşia Montană, referindu-se la faptul că, după 9 ani de procese, România obţine o decizie definitivă şi executorie.
”România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL afirmă că ”s-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister”.
UPDATE, ORA 10.09
Instanţa arbitrală internaţională s-a pronunţat, vineri, în cazul Roşia Montană. Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) solicitau despăgubiri în valoare de minim 6,7 miliarde de dolari în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană. Imediat după anunțarea deciziei, Marcel Boloș a spus la Digi24 că a primit decizia cu „multă bucurie”, iar „țara a scăpat de un mare necaz”, care ar fi însemnat miliarde de euro despăgubiri către compania care a dat România în judecată.
„Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată”, a declarat Marcel Boloș la Digi24.
„Mă bucur foarte mult și felicit echipa noastră de juriști și avocații care ne-au apărat. Avem de încasat 30 de milioane de lei, o sumă modică, dar sunt bani pe care trebuie să îi recuperăm”, a adăugat ministrul Finanțelor.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources – decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces.
Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.
Curtea de Arbitraj obligă la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă. De asemenea România va fi despăgubită pentru costurile de judecată cu suma de 1.154.774,34 Euro și 928,641.70 dolari plus dobândă. În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona.
În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis, atunci, la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.
Marcel Ciolacu salută verdictul în procesul Roșia Montană
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, vineri seară, la anunțul faptului că România are câștig de cauză la tribunalul de arbitraj de la Washington.
„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris premierul Ciolacu Pe Facebook.
Guvernul României mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român în procesul Roşia Montană
Guvernul a transmis, vineri seară, mulţumiri tuturor celor implicaţi în apărare intereselor statului român în dosarul Roşia Montană şi anunţă oficial că doreşte publicarea integrală a deciziei instanţei. Aceasta este aşteptată în următoarele 20 de zile.
„România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, a transmis, vineri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.
Potrivit instituţiei, în urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID. „Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român”, a mai transmis Executivul.
„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru greşelile unor oameni politici care au acţionat împotriva intereselor României. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit datelor transmise de Guvern, acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).
Gabriel Resources a intentat procesul României și cerea despăgubiri consistente
În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană.
Conform Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea acestora era, în 2013, estimată la peste 16 miliarde de dolari. Controversată este, însă, modalitatea de extragere a metalelor preţioase – cu ajutorul cianurilor.
Organizaţiile ecologiste au susţinut că procedeul este dăunător pentru mediu, dar şi pentru locuitorii din zonă. În plus, acestea au atras atenţia că extinderea minei va distruge o parte a vechilor galerii romane, dar şi patru vârfuri montane. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a declarat, în urmă cu câteva zile, că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar fi putut avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News