Oamenii lui Ilie Bolojan de la Cotroceni, în frunte cu Cristian Diaconescu, sunt în aceste zile în R.Moldova, iar prima oprire este la… Banca Națională a Moldovei (BNM), condusă de Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul tehnocrat la conducerea căruia a fost Dacian Cioloș – același Dacian Cioloș care a fost numit consilier onorific al președintelui interimar al României. Să mai amintim și că REPER, partidul aceluiași Dacian Cioloș, cere USR să-şi retragă candidata din cursa pentru prezidenţiale şi să-l susţină pe Nicuşor Dan, despre care spune că este „singurul candidat pro-european cu șanse reale de a opri ascensiunea extremismului”? Câte „coincidențe”, nu?
Ilie Bolojan nu face pași la întâmplare. Nici prima sa vizită oficială în Republica Moldova nu a fost un simplu schimb de amabilități, ci o mutare calculată. Potrivit unor surse participante la întâlnire, Bolojan a vrut să afle exact ce proiecte sunt pe masă între cele două guverne, pentru că, după prezidențiale, planul lui este clar: preluarea funcției de prim-ministru. Iar vizita din aceste zile a echipei lui de la Cotroceni în R.Moldova face parte din același plan. Preluarea Palatului Victoria.
De altfel, există tot mai multe indicii și că între Ilie Bolojan și Nicușor Dan s-a format o înțelegere strategică. Primarul Capitalei, candidat la Cotroceni a confirmat ieri o discuție la Cotroceni, ceea ce ridică o întrebare firească: de când președintele României are întâlniri cu candidații la alegerile prezidențiale? De când Palatul Cotroceni trasează scenariile electorale în spatele ușilor închise? De când Ilie Bolojan s-a transformat în jucător activ în procesul electoral? De când există un plan Ilie Bolojan premier și Nicușor Dan președinte.
A devenit un obicei periculos în politica românească: cine ajunge într-o funcție importantă nu se gândește la mandatul în curs, ci la următoarea treaptă. Astăzi președinte interimar, mâine premier, poimâine poate chiar mai sus.
Acest tip de aranjamente sunt esența a ceea ce românii detestă la politică. Se negociază viitorul țării fără ca oamenii să fie consultați. Puterea nu mai este obținută prin vot, ci prin înțelegeri de culise. Și nu, nu este o simplă strategie politică. Este încă o dovadă clară că România este condusă de un cerc restrâns de oameni care își împart funcțiile după bunul plac. Electoratul devine un detaliu, alegerile sunt doar un obstacol formal, iar puterea este decisă în spatele cortinei.
Nu este prima oară când vedem asta, dar este tot mai clar că regulile rămân aceleași, indiferent de personajele implicate. România nu este o pradă politică pe care câțiva lideri și-o împart la negocieri secrete. Dar exact asta se întâmplă. Și cât timp aceste aranjamente continuă, politica românească rămâne aceeași mlaștină în care schimbăm doar actorii, nu și scenariul.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News