România datorează peste 342 de milioane euro statelor în care au fost trataţi români

Sursa foto: Pexels
România a intrat în 2024 cu datorii totale de peste 342 de milioane de euro către statele în care au fost trataţi asiguraţii români. 38% din această sumă e doar datoria pe care România o are faţă de Germania, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

România avea o datorie totală de peste 342 de milioane de euro la finalul anului 2023 către statele membre ale UE, ale Spaţiului Economic European (SEE), către Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată datele CNAS obţinute de Economica.net. Suma totală datorată de România a urcat cu circa 29% faţă de nivelul acesteia de la începutul anului 2023, arată datele CNAS comparate de Economica.net.

O mare parte a debitelor acumulate se datorează faptului că bugetul CNAS pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale, aprobat în intervalul 2018 – 2023, s-a situat cu mult sub nivelul sumelor facturate de către statele creditoare în aceeaşi perioadă, arată CNAS.

Germania, Spania şi Italia sunt statele cărora le datorăm cele mai mari sume, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

Informaţiile transmise de statele UE privind sumele pe care le datorează România sunt încă în procesare. Volumul mare de informaţii procesate a determinat Comisia de Audit a CNAS să stabilească termenul de raportare pentru „situaţia creditelor şi debitelor la 31 decembrie 2023” la data de 31 iulie 2024. În consecinţă, restul datorat poate să scadă după finalizarea procesării tuturor datelor primite de la statele UE, spune CNAS.

Bugetul alocat Caselor de Asigurări de Sănătate pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale a depăşit 362 de milioane de lei în 2023.

Peste 98% din acest buget a fost folosit pentru plata serviciilor medicale acordate în baza documentelor de deschidere de drepturi către statele creditoare din UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: