România donează Ucrainei un sistem Patriot. Mihai Isac: „Ne ridicăm la statutul nostru de putere regională”

Foto Facebook

Un sistem de apărare antiaeriană Patriot va fi trimis de România, în Ucraina. Aceasta este decizia CSAT, în ședința de joi, 20.06 a.c. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată în comunicatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Mihai Isac, expert în relații internaționale, a comentat, în exclusivitate pentru PS News, decizia României de a ajuta Ucraina, în calitatea sa de stat membru NATO.

„România se ridică la nivelul statutului său de putere regională, de membru important al NATO și de pilon al flancului estic al NATO și se alătură altor țări care au făcut gesturi similare”, a subliniat Isac.

 

Sursa foto: tvrmoldova.md

Patriot, în Ucraina, este mult mai de folos apărării strategice a României și a NATO decât dacă acesta ar fi fost desfășurat în România.

România este stat membru NATO și teritoriul nostru național este aparat de art.5 și este greu de crezut că un sistem Patriot ar fi jucat un rol important, în eventualitatea în care România ar fi fost atacată direct de către Federația Rusă.

În schimb, România se ridică la nivelul statutului său de putere regională, de membru important al NATO și de pilon al flancului estic al NATO și se alătură altor țări care au făcut gesturi similare, cum este Spania sau alte state care au donat diferite sisteme de armament: Germania, Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite ș.a.m.d.

Bucureștiul începe să știe să negocieze obținerea unor avantaje, în schimbul sprijinirii Ucrainei

România își confirmă statutul de membru important al NATO și, desigur, este bine că și Bucureștiul începe să știe să negocieze obținerea unor avantaje, în schimbul sprijinirii Ucrainei, pentru că nu este un model nou.

Și Polonia, și Cehia, și alte țări au donat armament către Ucraina și au primit, în schimb, reduceri substanțiale atunci când au cumpărat sisteme moderne de armament sau au primit alt tip de garanții de securitate.

Dar un sistem pe Patriot desfășurat pe teritoriul Ucrainei este mult mai de folos decât dacă acesta ar fi fost pe teritoriul României.

AUR joacă împotriva intereselor NATO

Din păcate, vedem cum partide politice de extremă dreaptă din România au politizat subiectul, uitând practic că și România Mare a fost formată cu ajutorul unui sprijin militar extern.

Și aici ne referim la misiunea franceză Berthelot, care a adus nu numai oameni, dar și sute de vagoane de tren pline cu muniții, pornind de la aviație și mergând până la armament greu, arme străine, primite și ca donație din partea puterilor al aliate din Primul Război Mondial.

Deci avem un precedent istoric și este păcat că forțele naționaliste din România, și aici mă refer la partidul AUR, joacă contra intereselor NATO și contra intereselor legitime ale României atunci când contestă necesitatea susținerii Ucrainei.

Cine vrea să vadă cum se trăiește sub ocupație rusă, să vină în Transnistria

Oricine dorește să vadă cum trăiesc românii sub regim de ocupație al Federației Ruse, îi invit în Transnistria unde vedem că se că se dezvoltă în continuare o strategie de deznaționalizare a românilor”, a spus Mihai Isac.

Donarea Patriot, condiționată de obținerea unui sistem similar sau echivalent

CSAT precizează că această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.

Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată. Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, se mai arată în comunicatul CSAT.

România a comandat în SUA șapte sisteme Patriot, pentru 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre acestea. Doar două sunt operaționale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârșitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025.

Ucraina spera ca un sistem Patriot din România să facă parte din transferul de tehnologie militară pe care-l dorește, mai ales că și președintele american Joe Biden le-a cerut aliaților să ia în calcul modalitățile în care mai pot ajuta militar Kievul.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: