România este „îngrijorată” de acuzațiile privind angajați ai ONU din Gaza, dar nu taie finanțarea pentru refugiați

Sursa foto: Facebook

România este îngrijorată de acuzațiile privind implicarea unor angajați ai Agenției ONU pentru refugiații palestinien (UNWRA) în atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, dar în acest moment nu a luat o decizie în privința suspendării fondurilor pentru această agenție. „Vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom acționa în consecință”, se arată într-o postare pe X a Ministerului de Externe.

„Suntem extrem de tulburați de acuzațiile grave privind implicarea personalului UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. E nevoie de o investigație rapidă și amănunțită. Salutăm angajamentul secretarului general al ONU pentru o acțiune decisivă. Vom urmări îndeaproape evoluțiile și vom acționa în consecință”, se arată în postarea MAE.

Declarația vine după ce UNRWA a anunţat, vineri, că a deschis o anchetă în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie şi a precizat că a întrerupt colaborarea cu aceştia.

„Autorităţile israeliene au furnizat UNRWA informaţii despre presupusa implicare a mai multor angajaţi ai UNRWA în atacurile oribile din Israel de la 7 octombrie”, a spus Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA.

În urma acestor acuzații, 8 țări au anunțat până acum că suspendă finanțarea pentru agenția ONU.

Statele Unite au anunţat imediat, vineri, încetarea temporară a oricărei contribuţii financiare viitoare către UNRWA. Decizii similare au fost luate, apoi, de Canada, Australia, Italia, Regatul Unit, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania.

Elveţia, pe de altă parte, aşteaptă să aibă mai multe informaţii înainte de a lua o decizie.

Agenţia a anunţat că a renunţat la mai mulţi angajaţi, în total 12, potrivit statelor Unite. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, afirmase într-un comunicat că 12 suspecţi din cadrul UNRWA ar putea avea legături cu atacul Hamas împotriva Israelului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: