România Frumoasă – Cetatea Fețele Albe, o megastructură mai veche decât Sarmisegetusa

 

Cercetări realizate recent cu ajutorul tehnologiei LiDAR au scos la iveală informații despre cetățile dacice dar și despre sistemele militare folosite de daci și romani, la începutul secolului al doilea.

Aflată lângă capitala dacilor, Sarmisegetusa, Cetatea Fețele Albe a fost descoperită prin secolul al XIX-lea, după ce săpăturile unor căutători de aur au găsit aici tezaure antice conținând monede prețioase de aur.

Mai tîrziu, campaniile arheologice dintre 1965 – 1973 au scos la iveală o rămășițele unor temple și locuințe așezate pe terase întărite cu pietre din calcar.

După 1973, zona a fost din nou abandonată de autorități și specialiști, însă căutătorii de comori au continuat să scormonească pământul.

Recent, oamenii de știință au studiat-o folosind tehnologia LIDAR, de scanare și cartografiere laser, lucru care a dus la o serie de descoperiri noi.

Aceștia au aflat, de exemplu, că Fețele Albe era mult mai întinsă, ocupând nu doar 20-30 de terase, ci un munte întreg, astăzi acoperit complet de pădure.

Mai mult, cetatea este mai veche decât Sarmizegetusa Regia.

„Asemănarea dintre cele două centre este izbitoare. Ce pare pentru a le distinge, însă, este cronologia. Având în vedere aceste date, este evident că situl de la Fețele Albe nu mai poate fi considerat un cartier al Sarmizegetusa Regia, ci, cel mai probabil, chiar locul în care ”s-a născut” Sarmizegetusa. Chiar dacă așezarea de pe Dealul Grădiștii a crescut ca dimensiune și importanță, cea de pe Fețele Albe a rămas cu siguranță un loc cu un statut aparte, care avea în centru o zonă sacră și care simboliza începuturile centrului de putere din Munții Șureanu”, arată cercetătorii Aurora Pețan și Valeriu Sîrbu, într-un studiu publicat recent, cu titlul „Revizitând Fețele Albe – un important sit dacic de lângă Sarmizegetusa Regia” (Editura Dacica, 2023)

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

Sursa: adevarul.ro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: