România Frumoasă – Fortificații și așezări romane din Alba, în patrimoniul UNESCO

AlbaIulia QR

Mai multe situri arheologice – fortificații și așezări romane din județul Alba, vor intra în patrimoniul UNESCO, potrivit unor informații transmise de Anca Timofan, arheolog în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a frontierei romane este un „moment istoric” pentru Alba Iulia, pentru situl Apulum şi pentru patrimoniul de epocă romană din Alba Iulia, a afirmat specialistul.

„Clusterul Apulum nominalizat în lista UNESCO cuprinde mai multe părţi componente care reflectă aspectele şi dimensiunile sale militare, politice şi civile: Castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul guvernatorilor romani şi Domus I (o reşedinţă privată romană de tip domus)”, a mai precizat Anca Timofan.

Apulum reprezintă cel mai important sit de epocă romană inclus pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial în dosarul „Frontierele Imperiului Roman – Dacia”, fiind cea mai întinsă zonă urbană din provincia Dacia şi una dintre cele mai mari din tot Imperiul Roman.

Sursa: Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia

România Frumoasă – Oameni, fapte, locuri

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: