România Frumoasă – Satul Mânzălești din Buzău și secretul longevității

Aflată pe Valea Slănicului, la poalele unui munte de sare, comuna Mânzălești se remarcă printr-un număr foarte mare de persoane longevive.

În sat, locuiesc 40 de oameni peste 90 de ani, ceea ce reprezintă un procent de 2%, foarte mare în comparaţie cu 0,5% care este procentul național.

Comuna este înconjurată de maluri albite de sarea care se află la suprafața solului. Vin să ia saramura din izvoarele care țâșnesc ici-colo atât sătenii de pe vale, cât și gospodari din tot județul. Nea Ion, de exemplu, pune apa sărată în vase, în toată casa, pentru a respira aerul iute. ”Pentru noi, astmaticii ăștia, este numai bună sarea asta. E sănătate curată”, spune nea` Ion.

Teoria ne este confirmată de localnicul de aproape 90 de ani, dar și de ceilalți bătrâni care deși mulți au peste 80 de ani sunt sănătoși tun. „La noi nu sunt bolnavi de astm sau de nervi. Au fost făcute măsurători și s-a ajuns la concluzia că zonele acestea cu sare la suprafață sunt zone propice vieții. Dacă te lingi pe buze, simți gust de sare”, ne explică Cecilia Petrescu, învățătoare și custode al Muzeului „Timpul Omului”, din Mânzălești.

Fenomenul alătură Mânzăleștiul buzoian altor cinci zone din lume cunoscute pentru longevitatea locuitorilor, cum ar fi Ikaria din Grecia sau Okinawa din Japonia.

Mai multe, pe: Info Bărăgan. Credit foto: Asociația Ținutul Buzăului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: